Като част от усилията за подобряване на енергийната ефективност на сградите на федералните власти в САЩ на покрива на Пентагона ще бъдат инсталирани соларни панели, съобщава американският вестник The Hill, като се позовава на Министерството на енергетиката.

В допълнение към панелите на покрива, подобренията на Пентагона ще включват още топлинни панели и система за рекуперация на топлина. Отбелязва се, че и други институции ще бъдат оборудвани със системи за произвеждане на възобновяема енергия. С фотоволтаични системи ще бъде оборудвана сградата на Федералния изпълнителен институт на Службата за управление на персонала на САЩ в Шарлътсвил, Вирджиния, а с термопомпена система - Международният търговски център. Това намали годишните емисии на въглероден диоксид с около 2240 метрични тона, отбелязват от редакцията.

Федералната програма за управление на енергията на Министерството на енергетиката на САЩ ще открие втория кръг на програмата по-късно този месец.

"Президентът Джо Байдън възложи на федералното правителство да даде пример, като трансформира своя отпечатък от над 300 000 сгради, за да бъдат по-енергийно ефективни и устойчиви на климата, което означава по-чист въздух в цялата страна“, заяви пред репортери Бренда Малори, председател на Съвета на Белия дом по качеството на околната среда. "Тази инвестиция, част от проекта на президента "Инвестиране в Америка“, ще помогне за постигането на амбициозните федерални цели за устойчивост на администрацията, като същевременно създаде хиляди добре платени работни места, спести пари на данъкоплатците и изгради по-здрави общности“.

През 2022 година администрацията на Байдън обяви Федерален стандарт за ефективност на сградите, който изисква агенциите да намалят преките емисии на парникови газове до нула в най-малко 30% от федералните сгради до края на десетилетието. Министерството на енергетиката изчислява, че проектите, обявени в сряда, ще спестят близо 30 милиона долара от разходи за енергия и вода, като същевременно ще намалят емисиите, еквивалентни на 23 042 по-малко автомобили по пътищата.

Армията на САЩ произвежда най-много емисии от всеки федерален департамент. Според доклад от 2019 година на Университета "Ланкастър“, ако военните бяха отделна държава, те щяха да бъдат 47-ият най-голям източник на емисии в света.