Движението на над 80% от влаковете в Германия е отменено поради стачка на синдиката на машинистите GDL, обхващаща както пътническите, така и товарните услуги, съобщава изданието Der Spiegel.

От 18:00 часа местно време в четвъртък стачкуващите спряха работа по товарния транспорт, а четири часа по-късно – и по пътническия. Стачката ще продължи до 22:00 часа в петък.

От Deutsche Bahn казват, че през този период едва всеки пети влак на дълги разстояния ще може да обслужва маршрутите, а ситуацията с регионалните влакове е още по-трудна - особено на юг, където все още се справят с последствията от снежната буря от миналата събота.

Операторът се опасява, че изоставането на товарните влакове в Бавария може да се удвои в резултат на стачката. Там в момента на започване на стачката за отпътуване чакваха 170 товарни влака, които закъсняха заради лошото време и това косвено можеше да повлияе на работата на браншовете, които очакват доставки.

GDL изискват намаляване на работната седмица от 38 на 35 часа, като същевременно се запазят нивата на заплащане. Освен това те настояват и за други подобрения в условията на труд.

В същото време ръководителят на профсъюза обеща, че след тази акция ще направят "коледна" ваканция до 7 януари, така че стачките да не застрашават трафика по време на празниците.

Железничарите от профсъюза Transdev също стачкуват, което ще се отрази на трафика в Северен Рейн-Вестфалия.