Туристите, които пътуват, за да посетят историческите френски забележителности Айфеловата кула и Мон Сен Мишел в Нормандия, намират вратите им затворени през част от последните две седмици, тъй като стачкуващите работници се оплакват от недостатъчно инвестиции и твърде много посетители, пише France 24.

Миналата седмица синдикалист от Айфеловата кула предупреди, че разходите за "основна поддръжка, ремонт и консервация" на 125-годишната желязна конструкция са "подценени".

В Нормандия Ерминия Амадор Чакон от профсъюза на работещите в Мон Сен Мишел заяви, че работниците "имат проблеми със ставите в коленете или глезените" от работата им и воденето на посетителите из обекта, до който се стига само с изкачване на 350 стъпала.

Само от началото на безсрочната стачка на 26 декември досега са напуснали около 15 от 55-те работници в Мон Сен Мишел.

Но това е достатъчно, за да бъдат затворени портите на абатството, един от най-посещаваните паметници във Франция, посещаван от около 1,5 милиона туристи годишно.

Представителите на работниците в Мон Сен Мишел искат повече персонал, допълнително заплащане за тези, които владеят чужди езици, компенсация за физическите натоварвания в работата, както и по-добри условия на място.