Египет е отказал да координира с Израел доставката на помощ за Ивицата Газа през ГКПП Рафа поради израелската ескалация, съобщи египетският телевизионен канал Al Qahera News, позовавайки се на високопоставен източник.

"Египет отказа да координира с Израел доставката на помощ през контролно-пропускателния пункт Рафа поради неприемливата израелска ескалация и смята Израел за отговорна за влошаването на ситуацията в Ивицата Газа за всички страни", е заявил източникът на канала.

Във вторник (7 май) вечерта сухопътните сили на Израелските отбранителни сили (ИОС) влязоха в Рафа като част от операция за борба с тероризма, а израелските танкове поеха оперативен контрол над контролно-пропускателния пункт Рафа. По-рано пресслужбата на ИОС съобщи, че са пуснати листовки, призоваващи жителите на източната част на Рафа да се евакуират преди планираната операция.

Днес, 11 май, израелските сили призоваха за евакуация на по-голям район в града и  цивилните да се насочат към "разширената хуманитарна зона".