Дългоочакваният временен кей, построен с цел да се достави спешна помощ на палестинските цивилни в Газа, акостира на плаж край обсадения анклав, съобщиха американските военни, предаде Sky News.

Централното командване на САЩ съобщи, че негови служители са закотвили кея около 7:40 часа местно време (съвпада с българското време) като част от мисията за доставяне на допълнителна хуманитарна помощ в Газа, където хиляди хора са изправени пред глад, тъй като от месеци не успяват да доставят достатъчно помощи.

Наскоро Израел завзе ключовия граничен пункт Рафа при настъплението си към южния град на египетската граница, което усложни доставката на важни доставки.

"В рамките на тези усилия американски войски не са влизали в Газа. Очаква се камионите с хуманитарна помощ да започнат да се придвижват към брега през следващите дни. Организацията на обединените нации ще получи помощта и ще координира разпределянето ѝ в Газа", се посочва в публикация на X.

ООН обаче все още не е уточнила окончателно как ще участва в разпределението на помощта, след като тя слезе от кея.

Според военните ръководители операцията ще започне бавно, за да се изпробва системата, като първоначалната цифра от около 90 камиона с помощ на ден се очаква бързо да нарасне до 150.

Според служител на отбраната, цитиран от Reuters, първоначалната пратка от Кипър се оценява като достатъчна за един месец провизии за 11 000 души.