Съединените щати предлагат помощ на Израел, включително тайна разузнавателна информация, която ще помогне на израелските военни да определят местонахождението на лидерите на ХАМАС и да намерят скритите тунели на групировката, ако израелската армия се откаже от наземната операция в град Рафа, пише The Washington Post.

Според източници на изданието американската страна също е предложила да помогне за осигуряването на хиляди убежища, за да може Израел да построи палаткови лагери и да помогне за организирането на системи за доставка на храна, вода и лекарства, "така че евакуираните от Рафа палестинци да имат подходящо място да живея".

Президентът Джо Байдън и неговите старши помощници са направили подобни предложения през последните няколко седмици, надявайки се, че ще убедят Израел да започне по-ограничена и целенасочена операция.

Сътрудниците на Байдън са подчертали пред израелските си колеги, че "палестинците не могат просто да бъдат преместени в пустинни или обстрелвани части от Газа – Израел трябва да осигури основната инфраструктура, за да гарантира, че тези, които се евакуират, имат подходящи условия за живот, а не просто да бъдат изправени пред допълнителен глад или болести".

"Имаме сериозни опасения относно начина, по който Израел провежда тази кампания и тя може да кулминира в Рафа", е заявил високопоставен служител на администрацията.

Американските служители сега работят в тясно сътрудничество с Египет, за да открият и блокират тунели, които пресичат границата между Египет и Газа в района на Рафа и които ХАМАС използва за военни доставки, според хора, запознати с преговорите.

Американски служители е заявил, че Израел все още не е започнал пълномащабно сухопътно нахлуване в Рафа, въпреки поредицата от нападения през последните дни.