Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е призовал ХАМАС да приеме последното "изключително щедро" предложение на Израел, прдава The Times of Israel

Антъни Блинкен, който е на обиколка в близкия Изток, призова ХАМАС бързо да приеме последното и "изключително щедро" предложение на Израел за примирие в Газа, за да осигури освобождаването на заложниците, на фона на дипломатическите усилия за спиране на войната между Израел и ХАМАС.

Очакваше се преговарящите от ХАМАС да се срещнат с катарски и египетски посредници в Кайро, за да представят отговор на предложението за поетапно примирие, което Израел представи през почивните дни, преди заплахата от израелска атака срещу южния граничен град Рафа.

Високопоставен служител на ХАМАС заяви в неделя, че палестинската терористична групировка няма "сериозни проблеми" с последния план за примирие.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви по-рано, че Израел ще проведе операция срещу ХАМАС в южния град Рафа в Ивицата Газа, "независимо дали ще бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците".

"Идеята, че ще спрем войната, преди да сме постигнали всички нейни цели, е изключена", коментира Нетаняху.