ХАМАС разпространи ново видео, което показва двама заложници, държани в Газа след нападението на 7 октомври срещу Южен Израел, предава Sky News.

Двамата мъже, Кийт Сигел, 64 г., и Омри Миран, 47 г., изпращат любовта си на роднините и молят да бъдат освободени.

Видеоклипът е публикуван по време на празника Пасха, когато евреите празнуват библейската история за освобождаването от робството в Египет.

На кадрите Сигел избухва в сълзи, докато си спомня как е прекарал миналогодишната Пасха със семейството си и заявява, че се надява те да се съберат отново.

Миран е бил отведен от дома си в Нахал Оз пред очите на съпругата и двете си дъщери, а Сигел, който е с двойно гражданство от САЩ, е бил отвлечен заедно със съпругата си, въпреки че тя е била освободена по време на краткото примирие през ноември.

Около 250 израелци и чужденци бяха взети за заложници по време на нападението на ХАМАС на 7 октомври, при което загинаха около 1200 души.

Това предизвика нападението на Израел над Газа, който обеща да унищожи ХАМАС и да върне заложниците у дома.

По данни на управляваното от ХАМАС министерство на здравеопазването в Газа досега в конфликта са загинали около 34 000 палестинци.

Ден по-рано ХАМАС заяви, че разглежда ново израелско предложение за прекратяване на огъня.

Високопоставеният служител на ХАМАС Халил ал-Хая не сподели подробности за предложението на Израел, но заяви, че то е в отговор на предложение на ХАМАС, направено преди две седмици.

То е включвало шестседмично прекратяване на огъня, освобождаване на 40 цивилни и болни заложници в замяна на освобождаване на палестинските затворници в израелските затвори.

Перспективата за нападение срещу град Рафа предизвика безпокойството на различни държави, включително на най-верния съюзник на Израел - САЩ.

Междувременно Египет също увеличи усилията си за сключване на споразумение, което да сложи край на войната.

В събота египетска делегация напусна Израел след разговори там за "нова визия" за прекратяване на огъня в Газа.

Според египетски служител това ще включва освобождаването на някои заложници и палестински затворници и завръщането на много разселени палестинци в домовете им в северната част на Газа с "минимални ограничения".