Турция е направила дипломатически ход на 1 септември, като е изпратила писмо, описващо възможните решения на споровете в Егейско море, "на фона на повтарящи се провокативни действия и реторика от страна на Гърция в региона през последните месеци“, разкриват дипломатически източници пред "Анадолската агенция“.

Според източниците писмото, подписано от турския външен министър Мевлют Чавушоглу, е изпратено до 25 столици на Европейския съюз, върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, както и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и генералния секретаря на ООН Антонио Гутериш.

Обяснявайки позицията и възгледите на Турция за решаването на егейските проблеми, писмата обръщат внимание и на "незаконните действия и максималистичните искания“ на Гърция.

Подчертавайки, че има редица тясно свързани и взаимосвързани проблеми в Егейско море, като ширината на териториалните води и националното въздушно пространство, делимитацията на континенталния шелф и териториалните води, в писмото се отбелязва и нарушаването на демилитаризирания статут на Източноегейските острови, разкриват събеседниците на агенцията.

Освен това в писмото се подчертава, че има острови, островчета и скали и обслужващи зони, като регион за търсене и спасяване (SRR), район за полетна информация (FIR) и NAVTEX, чийто суверенитет не е прехвърлен на Гърция чрез действащи международни споразумения.

В него също така се подчертава, че Гърция твърди, че има 10 морски мили въздушно пространство, въпреки че ширината на териториалните води в Егейско море е 6 морски мили. В писмото се отбелязва, че Гърция е единствената страна в света, която има неприпокриващи се граници на териториални води и въздушно пространство, които не са признати от никоя друга държава.

Освен това турското ръководство изразява убеждението си, че проблемите в Егейско море могат да бъдат решени в рамките на международното право при взаимно признаване на основните права и законни интереси на двете страни.

Според източниците в писмото се потвърждава, че Анкара се стреми към диалог и сътрудничество, въпреки че Атина избягва диалога и ескалира напрежението, като същевременно включва ЕС като част от егейските проблеми.

Според източници от Министерството на националната отбрана на Турция Гърция е нарушила въздушното пространство и териториалните води на Турция над 1100 пъти само през първите осем месеца на 2022 г.

Турция се оплака от повтарящи се провокативни действия и реторика от страна на Гърция в региона през последните месеци, включително въоръжаване на острови близо до бреговете на Турция, които са демилитаризирани по силата на Лозанския договор, заявявайки, че подобни ходове осуетяват нейните добросъвестни усилия за мир.