Лондонската полиция повдигна обвинения срещу петима мъже, участвали в разследване на престъпления, свързани с националната сигурност, за които се твърди, че са свързани с Русия, пишат Sky News и РИА Новости.

"Няколко души са обвинени във връзка с разследване на предполагаеми престъпления по Закона за националната сигурност като част от полицейско разследване за борба с тероризма", пише руската агенци, като се позовава на съобщение на лондонската полиция.

Според Кралската прокуратура един от обвиняемите, Дилън Ърл, е заподозрян в оказване на помощ на чужди разузнавателни служби и извършване на дейности в полза на Руската федерация, насочени срещу предприятия, свързани с Украйна. По-конкретно, става дума за участие в планиран палеж на търговски обект през март 2024 г.

"Той е свързан със забранената група "Вагнер", показват съдебни документи", допълва британската медия. 20-годишният Дилън Ърл е обвинен в организирането и плащането на палеж на две единици в индустриална зона в Лейтън, източен Лондон, на 20 март.

Други двама мъже по случая, Пол Инглиш, на 60 години, и Нии Менса, на 21 години, са обвинени в палеж при утежняващи обстоятелства.

Полицията обвини и 22-годишния Джейк Рийвс в приемане на материални облаги от чужди разузнавателни служби и в участие в палежа. Петият обвиняем, 22-годишният Дмитрий Полаускас, е привлечен по делото за терористични атаки.