Основният въпрос на изборите в Турция е може ли Ердоган да изгуби властта, след като овладя държавата. Анализите сочат, че е възможно, но тази прогноза е съпътствана от толкова много "но" и "ако", че звучи по-скоро като "едва ли". Това каза в "Денят на фокус" на "Фокус" директорът на Института за икономика и международни отношения и бивш зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков. 

По думите му резултатите от първия тур потвърждават очакването Ердоган да задържи властта. Интригата на втория тур е свързана с гласуването на привържениците на третия кандидат, който получи 5% от гласовете и на практика не позволи изборът да се реши на първия тур – Синан Оган. "Той е националист и отцепник от Партията на националистическото действие – партия, която е коалиционен партньор на Ердоган. Свързано е с това за кого ще призове той своите привърженици да гласуват. Но те по принцип идейно стоят много по-близко до позициите на Ердоган", обясни Любомир Кючуков.  

Залогът за Балканите и за Европа от изборите в Турция по думите му се е свеждал до дилемата демокрация или стабилност. "От тази гледна точка, като че ли немалко наблюдатели залагаха на запазването на стабилността на Турция. Във всеки случай, от гледна точка на външнополитическите позиции не може да се очаква рязка промяна в турската външна политика, включително и спрямо България, при победа на Кълъчдароглу, въпреки че при негово управление може би Турция ще се съобразява в много по-голяма степен с позициите и с натиска от евроатлантическите столици. И в двата случая съществена промяна трудно би могла да се очаква", коментира директорът на Института за икономика и международни отношения. 

Политиката на Ердоган е насочена към това Турция да се утвърди като регионален лидер и да се превърне в глобален фактор.