Има ли различия в позициите между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" преди преговорите за ново правителство коментира политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

По негови думи съставът на МС ще бъде сменен и то с "хора, които не са по-различни от настоящите".

"Не мисля че ще се отива към политически кабинет. Тоест кабинет, който да има ярки партийни фигури", добави още експертът, съобщиха от NOVA.

Според него преговорите относно поста на Асен Василев ще представляват трудност: "Присъствието на Асен Василев в рамките на този кабинет гарантира на ПП на първо място ПП представителство там и второ той е нещо като властови център, един от съществените такива. Вероятно трудно ще текат преговорите относно Асен Василев".

"Ако има нови избори, дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ ще е по-голяма и тогава Борисов ще бъде в по-силна преговорна позиция", каза политологът.

Ганев смята, че ДБ не са искали да поемат отговорност върху настоящото управление. 

"Извън Атанас Славов, те не излъчиха ярки партийни лица, които да напомнят за отговорността, която носят "Демократична България" в този кабинет. В тази ситуация, в която се намират последните няколко години от ПП-ДБ и в контекста на предстоящи европейски избори, тяхното партньорство е безалтернативно. Всеки един опит за тичане по две различни писти ще доведе по-слаби резултати", коментира още той.

По негови думи не е изключено ПП и ДБ да тръгнат по различни пътища, но това няма да се случи в близко бъдеще.

Той е на мнение, че ДПС не може да бъде поставено на дистанция в управлението.