Общото състояние на имотите извън страната - собственост на българската държава, предоставени за управление на Министерството на външните работи, не отговаря в достатъчна степен на съвременните изисквания и стандарти. Това става ясно от отговор на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев на въпрос, поставен от народния представител Мирослав Иванов, във връзка с материалната база на задграничните ни представителства, видя "Фокус"

Главчев информира, че през 2024 година са заявени общо 19 796 286, 93 лева за ремонтно-възстановителни дейности на задграничните ни представителства. В бюджета за тази година обаче са заложени едва 3 328 300 лева за "Основен ремонт на дълготрайни материални активи" на МВнР. Тези средства трябва да бъдат разпределени между всички държавни имоти в страната и чужбина. 

В отговора си служебният външен министър съобщава, че ежегодно страната заделя средно между 2 000 000 и 5 000 000 млн. лева за ремонти на материалната база. Този ресурс обаче Главчев определя като "крайно недостатъчен за поддръжката на такъв сериозен държавен актив". Той допълва, че тези средства позволяват единствено и само неотложни ремонтни дейности и доплащане на щети. 

Българското външно министерство управлява общо 228 имота в 67 държави.