16 пътни нарушения на водач с 3 години стаж зад волана сред които пет пъти без колан (той е пич, все пак), веднъж за катастрофа заради неспазване на дистанция, веднъж за превишена скорост, е "напълно в рамките на нормалното, но само повече като бройка". Това са думи на НАЧАЛНИК "Пътна полиция" в Пловдив.

Мисля, че Красимир Нешев, началник на "Пътна полиция" в Пловдив трябва да си замине немедлено! Това написа във Фейсбук журналистката Лияна Панделиева.

"Иначе ще се окаже, че държавата няма нищо против ръководител на най-невралгичното звено по отношение сигурността на хората да решава по лично усмотрение кое е "нормално пътно нарушение" и кое "повече като бройка".

Когато шефът на катаджиите ти обяснява, че "16 нормални нарушения" за три години за мъж на 21 години е в реда на нещата, той не е за тази работа. И наместо вътрешният министър да говори пълни глупости за "жестоко увеличаване на стойността на глобите" за превишаване на скоростта, да си обясни защо с години се влачат процедурите за нови стационарни камери и защо само определени фирми могат да се занимават с това.

Как, господин министър, да бъде наложена глоба на младия мъж, като по тази отсечка в Пловдив няма нито една камера? Кой да засече тази скорост? Нешев, който се радва на добри отношения с колежката в КАТ и майка на вече загиналия млад мъж?

Германци сложиха тестово камера на Цариградско, която снимаше от една позиция едновременно във всички посоки и за няколко дни бяха регистрирани десетки хиляди нарушения и най-вече превишаване на скоростта. Но сертифицирането на камера у нас отнема толкова дълъг период, че желаещите по правило се отказват.

Не за първи път ще кажа: когато ДЪРЖАВАТА иска да се справи с такъв проблем тя го прави и примерът е Мексико. На всяка отсечка в градовете, където може да се развие висока скорост или съществува потенциална конфликтна ситуация, на пътя са поставени такива неравности, че шофьорът да няма къде да се развилнее. Проучване сочи, че забавянето на линейки е пренебрежимо малко на фона на техния брой, необходим за събирането на тела, когато всички фучат с пълна газ.

Нашата държава НЕ ЖЕЛАЕ да реши проблема с безобразните водачи. Затова някакви безполезни администратори си въобразяват, че с написани на хартия глоби ще стреснат някого.

В Лондон пътувах с приятелка в празен град - точно за коронацията на Чарлз. От страх какви блокади може да станат, водачите не бяха излезли с колите си. Невиждано пуст Лондон. А ние се движехме с 30 км/ч, защото тъкмо вдишаш и издишаш и новата камера е пред теб", пише още Панделиева.