До 15 юни 2024 г. гроздопроизводителите могат да подават заявления за финансиране по интервенция "Застраховане на реколтата" от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България 2023-2027 г.

За подпомагане могат да кандидатстват гроздопроизводители, отглеждащи винени сортове – физически или юридически лица, както и групи и организации на физически или юридически лица. Те трябва да са регистрирани по Наредба № 3 от 1999 г. Припомняме, че преди подаването на документи в ДФЗ, лозарите трябва вече да са застраховали реколтата си в избрана от тях застрахователна компания.

Допустими за финансиране са застрахователни рискове за природни бедствия и неблагоприятни климатични условия, които са унищожили над 30% от средния добив в стопанството. Загубите се изчисляват на база на предходния тригодишен период или средното количество за три години с оглед на предходния петгодишен период, като от него се изключва най-високата и най-ниската стойност.

Към застрахователните рискове, които се подпомагат, са включени неблагоприятни климатични условия (слана, буря, градушка, заледяване, силен или проливен дъжд, тежка суша), както и загуби, причинени от нашествия от вредители.

Отпуснатата финансова помощ може да е до 80% от стойността на застрахователните премии. 3 973.43 лв е допустимият максимален размер на застрахователното обезщетение за единица площ, върху която се изчислява застрахователната премия, допустима за подпомагане през финансовата 2024 г.

Заявленията се подават по електронен път през индивидуалния профил на кандидата или на упълномощено от него лице в Системата за електронни услуги /СЕУ/.

За въпроси, свързани с подаването на заявленията, кандидатите могат да се обръщат на посочените на интернет страница на ДФЗ телефони в работни дни от 09 до 17,30ч.