Не мисля, че потоците от мигранти ще приключат. Аз предвиждам, че с новите конфликти, особено в Близкия изток, този поток ще бъде засилен през следващите години. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова след събитието "Сигурна зона за непридружени деца" в Центъра за бежанци в Харманли, предаде репортер на "Фокус".

По думите й 10 години са били необходими на европейските институции, за да направят европейското законодателство. "България официално подкрепи Пакта за миграцията, но и тук започват нашите проблеми, защото само в рамките на две години трябва да достигнем стандарти, които нямаме. Независимо от многото усилия на различни нива в България, за съжаление се запазиха текстовете, в които основната тежест за миграционните вълни и потоци ще поемат държавите на външните граници на ЕС, каквато е и страната ни", каза тя. 

Според нея с новия пакт се поставят още по-сериозни условия към страната и добави, че на границите ще трябва да бъде извършено всичко – от идентификацията на влизащите мигранти до тяхната реадмисия. "Не съм сигурна, че разполагаме с този ресурс и за това казвам, че следващите две години ще са много тежки за страната ни, за да можем да влезем в рамките на гласуваните европейски закони", обясни Йотова.