Софийският районен съд наложи глоба и нареди принудителното довеждане в съда на Ивайло Нойзи Цветков по делото за конфискация на лекия му автомобил БМВ, след като културният антрополог бе заловен да шофира в нетрезво състояние, пише Dir.bg, позовавайки се на свои източници в СРС. 

51-годишният Цветков бе арестуван на 17 ноември м.г., след като бе спрян на Околовръстния път в София, а дрегерът показа положителна проба - 2,12 промила алкохол в издишания въздух. След това Нойзи даде проба за изследване в УМБАЛ "Света Анна", която показа, че е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,52 промила.

Според промените в Наказателния кодекс, които влязоха в сила от 8 август м.г., освен "лишаване от свобода" и глоба от 200 до 1000 лева, шофьор, задържан зад волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила или след употреба на наркотици, се наказва с отнемане на автомобила му в полза на държавата. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство.

Делото за конфискацията на автомобила се води отделно от това за шофиране в нетрезво състояние, по което в средата на март Ивайло Нойзи Цветков сключи споразумение с прокуратурата и то бе одобрено от съда. Така културният антрополог получи наказание от 10 месеца "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок и 14 месеца без свидетелство за правоуправление. 

На днешното заседание обаче Нойзи и адвокатът му Стефан Карайотов не се явиха в съдебната зала, поради което районните магистрати отложиха процеса за 6 юни. Тъй като двамата не са представили документи за уважителна причина, поради която не могат да присъстват на заседанието, съдът им наложи глоби от по 500 лева и разпореди Нойзи да бъде доведен принудително на следващото съдебно заседание.