В отговор на разпространеното по-рано днес съобщение от КЕВР бихме искали да подчертаем, че с направеното ценово заявление "Топлофикация София" ЕАД по никакъв начин не нарушава разпоредбите на Закона за енергетиката и то е изготвено при спазване на всички нормативни документи, както и всички наши предходни ценови предложения, заявиха в своя позиция от дружеството.

В него ясно е посочено, че предложената цена от 97,78 лв/МВтч включва в себе си корекция от надвзет приход по чл. 8, ал. 10 от Наредбата за регулиране цените на топлинната енергия, вследствие на по-ниските цени на природния газ и на квотите за въглеродни емисии през изтичащия регулаторен период.

Считаме този подход за коректен и открит спрямо потребителите на топлинна енергия с оглед на това, че отразява очакванията за ценовите равнища през следващия регулаторен период, предвид динамиката на пазарите.

Изразяваме несъгласие с позицията на КЕВР, че този подход води до продължаване на кръстосаното субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия, тъй като в ценовото заявление, дружеството е заложило корекция от надвзет приход равнопоставено и при цената на електрическата енергия.

Топлофикация София никога и по никакъв начин не е инициирала прилагане на кръстосано субсидиране, а само следва наложения от регулатора модел през последните години.

В заключение държим да подчертаем, че в правомощията на КЕВР, като регулатор е да утвърди или промени направеното ценово предложение, както и разпределението на надвзетия приход с оглед спазването на баланс между интересите на всички страни в енергийната ни система, включително и тези на потребителите.