Протестите в САЩ обхващат все повече градове и щати

31 Май 2020 | 13:50 | 0
Протестите в САЩ обхващат все повече градове и щати
Снимка: ТАСС

Протестите в САЩ обхващат все повече градове и щати. Националната гвардия е готова да се намеси. Пострадали са много търговски обекти и автомобили. Протестиращите в Минеаполис подпалиха полицейски участък, а безредиците стигнаха до оградата на Белия дом.
Всичко започна заради бруталния арест на афроамериканеца Джордж Флпойд, който е затиснат с коляно върху врата от бял полицай с 18 предишни оплаквания срещу него и в резултат на това почина.

Полицейският патрул от четирима души участвал в ареста на Флойд е освободен от работа, а срещу полицая Дерек Шовин е повдигнато обвинение за убийство трета степен - непредумишлено причиняване на смърт

Федералните и местните власти активно се опитват да умиротворят демонстрантите, като се обръщат към тях по всякакъв възможен начин, налагат полицейски час и ангажират Националната гвардия на САЩ в помощ на полицията. Протестиращите настояват да възтържествува справедливостта.

Мародери разграбват магазини, а медиите съобщават за първите жертви на протестите, включително сред служители на реда. Почти 1 500 души са задържани в цялата страна.

***

The Guardian: Братът на Джордж Флойд се оплака, че президентът го е "притискал“
В Белия дом в петък Доналд Тръмп заяви, че е разговарял със семейството на Джордж Флойд, 46-годишният афроамериканец, убит по време на арест от полицаи в Минеаполис тази седмица, припомни британският вестник The Guardian.

„Току-що изразих скръбта си“, каза Тръмп и добави, че „това е било ужасно нещо, на което сме станали свидетели“ и каза, че „изглежда, че няма извинение“ за смъртта на Флойд.

Според брата на Флойд, Филонайз Флойд, разговорът не е минал добре, тъй като той каза, че Тръмп му е дал малък шанс да изрази мнението си и изглежда, че няма интерес към това, което се опитва да каже.

„Той не ми даде възможност дори да говоря“, каза Флойд пред MSNBC в събота. "Беше трудно. Опитвах се да говоря с него, но той просто продължаваше, като ме отблъскваше, като „не искам да чуя това, което говориш.“

„И току-що му казах, че искам справедливост. Казах, че не можех да повярвам, че те са извършили модерно линчуване на дневна светлина. "

Офицерът, който коленичи на врата на Флойд, е обвинен в убийство.На другите трима служители, участващи в ареста, все още не са повдигнати обвинения. Протестите и безредиците се разпространиха в много градове в САЩ.

Тръмп и Белият дом не коментираха думите на брата на Джордж Флойд.

Джо Байдън, предполагаемият конкурент на Тръмп на президентските избори през ноември, също разговаря със семейството и направи видеообращение, в което призова за спокойствие.

„Помолих вицепрезидента Байдън, никога преди не съм се молил на мъж, но го помолих, може ли , моля Ви, да получим справедливост за брат ми“, каза Филонаиз Флойд.

"Имам нужда от тази справедливост. Не искам да го виждам на тениски, както другите момчета. Никой не го е заслужил! Черните хора не заслужават това. Всички умираме.

"Черният живот има значение."

ТАСС: В хода на протестите в Индианаполис са загинали трима души, още двама са ранени
Най-малко трима души загинаха в Индианаполис, щата Индиана, по време на протестите, избухнали заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, съобщи Fox News, цитирана от TACC.

Според него общо пет души са получили огнестрелни рани от 23:45 до 03:00 часа (от 06:45 до 10:00 българско време), трима от тях са загинали. Подчертава се, че служителите на реда не са участвали в инциденти със стрелба.

По-рано CNN, позовавайки се на директора на полицията в Индианаполис Рандал Тейлър, съобщи, че трима души са получили огнестрелни рани по време на демонстрациите, един от които е загинал. Освен това леко е бил ранен един полицай.

AFP:Тяло на мъж е открито край горяща кола в Минеаполис
Тялото на неидентифициран мъж е открито в неделя сутринта местно време в близост до горящо превозно средство в Минеаполис, съобщиха от полицията в обхванатия от протест град в щата Минесота, предава AFP.

Говорителят на полицията Джон Елдър заяви, че по тялото има очевидни признаци на насилствена смърт и е започнало разследване..

Все още не е ясно дали инцидентът е свързан с протестите, обхванали града след ареста и последвалата смърт на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд.

В Минеаполис е обявен полицейски час и хиляди военни от Националната гвардия са мобилизирани в отговор на грабежите и палежите в Минесота.

Елдър каза, че тялото е намерено, след като пожарникари са пристигнали на местопроизшествието в отговор на сигнал за пожар на превозно средство в 4:10 часа сутринта местно време.

След като са угасили пожара, полицията е открила тялото на мъжа наблизо.

Самоличността на мъжа и причината за смъртта му не са известни, като полицията заяви, че информацията ще бъде предоставена от окръжния съдебен лекар.

Los Angeles Times: Хаос или сплотено общество
В редакционна статия регионалния вестник Los Angeles Times коментира последните събития в града и в страната като цяло. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.

Лос Анджелис, като толкова много американски градове, е на ръба. Протестите срещу полицейските убийства на невъоръжени черни цивилни са били предимно мирни, но те бяха помрачени в петък вечер от злополучни актове на вандализъм и грабежи, които нанесоха щети на търговски обекти в центъра на града, много от които бяха собственост на имигранти и цветнокожи. Полицейското управление в Лос Анджелис действа сдържано, дори когато протестиращите унищожиха част от превозните му средства в събота. Кметът Ерик Гарсети, който обяви полицейски час в събота, беше глас на спокойствие и разум.

Не е така, уви, с президента Тръмп, чиято поквара не знае граници. В интерес на истината, уморени сме да го осъждаме. Да се проследят лъжите му е изтощително. По-скоро бихме се съсредоточили върху победата срещу него през ноември - съществена (макар и в никакъв случай не достатъчна) стъпка към възстановяване на нашата демокрация.

Но пак го осъждаме, ние трябва да го осъдим.

Заплахите на Тръмп в събота да пусне "зли кучета" и "зловещи оръжия" срещу протестиращите пред Белия дом; грубият му призив към поддръжниците му „Направете Америка отново велика“ да се съберат във Вашингтон в събота вечер; и неговото причудливо и обидно твърдение, че "неговите привърженици обичат черните хора“, всички те заплашват да налеят масло в огъня. Това не е просто подсвиркване на кучета; това явна и открита покана към крайнодесните елементи и привържениците на превъзходството на бялата раса да участват в насилие.

Освен това Тръмп продължава да политизира правоприлагането. В събота той заплаши "либералните губернатори и кметове", че ако те "не са МНОГО по-строги", "Федералното правителство ще отиде там и ще направи това, което трябва да се направи, което включва използването на неограничената сила на нашите военни и много арести. "

Това са думите на авторитарен лидер. Заплахите с използването на военна сила срещу собствените граждани е последното средство за деспоти и тирани; такъв език няма място в свободно и открито общество.

В цяла Америка губернаторите и кметовете работят за запазване на мира. Това не е въпрос на политикантстване между демократи срещу републиканци, „сини“ щати срещу „червени щат“ или черни животи срещу полицейски животи. Това е въпрос на какво се крепи нашата демокрация. Просто хвърлянето на повече сила върху протестиращите само би направило ситуацията по-запалима и ще задълбочи белезите, които тя ще остави след себе си.

Америка може да е в повратна точка. Като нация оплакваме смъртта на 100 000 души от пандемията от COVID-19. Повече от 20% от нашата работна сила е без работа, което е най-високият процент от Голямата депресия. Напрежението е високо, тъй като толкова много американци са били задържани в домовете си близо три месеца. Наслоен върху тази нестабилна смесица е трайният факт, че много хора от малцинствените общности не смятат, че полицията изпълнява законите справедливо. Шокиращата смърт на чернокож, жестоко третиран от полицаите в Минеаполис в понеделник, само влоши недоверието и гнева, които поколенията създават - горчивите плодове на системния расизъм.

Протестите се водят от млади хора - от всякакъв етнически и расов произход - които виждат липса на надежда и възможности. Те са ядосани и уплашени от повече от четири века подчинение, които хората от африкански произход са понесли в САЩ. Те не са били родени по време на бунтовете от Уотс от 1965 г. или сътресенията през 1992 г., предизвикани от оправдателната присъда на служителите на полицията в Лос Анджелис, които убиха Родни Кинг - и подтикнаха към реформи, които все още работят. Може да им липсва контекст и перспектива, но това, което имат в изобилие, е копнеж за по-справедливо и достойно общество, за по-хуманна и устойчива икономика и за спешни действия за справяне с климатичната криза, която заплашва цялото човечество.

Това е време американските лидери да слушат тези млади хора със състрадание, съпричастност и смирение. Ние осъждаме насилието, но настояваме за сдържане от властите и отхвърляме фалшива еквивалентност. Действията на грабители и вандали може да привлекат вниманието на екипите на телевизионните новини и да въодушевят Тръмп, но злоупотребите на една малка група хора не оправдават прекомерна или брутална реакция от страна на полицията или Националната гвардия. Разгръщането на военнослужещите в активна служба би било извънредна мярка, ограничена от федералния закон; той трябва да бъде разгледан само ако редовното правоприлагане е напълно неуспешно. Ако има външни хора, които подклаждат безпокойствата, както предложиха Тръмп и някои други лидери, те трябва да се приберат у дома - независимо от политическото си убеждение - и да спрат да изострят ситуацията.

Америка е на ръба. През 1967 г., година, в която размирици разтърсиха градове от Детройт до Нюарк, преподобният д-р Мартин Лутър Кинг-младши попита в своята четвърта и последна книга: „На къде сме тръгнали оттук? Хаос или сплотено общество? “ Отговорът му, разбира се, беше обществото - общество, основано на човешкото достойнство, ненасилствената социална промяна и победата над бедността, расизма и милитаризма. Днес отново сме призовани да отговорим на въпроса му. Тръмп вече нанесе тежка травма на идеята за сплотено общество; най-малкото, което може да направи, е да мълчи и да не ускорява плъзгането към хаоса.


ТАСС: Безредиците обхванаха няколко американски щата (ОБЗОР)
Протестите, които избухнаха по-рано тази седмица в американския град Минеаполис (щата Минесота) поради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, се разпространиха в няколко десетки големи американски градове, като прераснаха в безредици, обобщава ТАСС.

Федералните и местните власти активно се опитват да умиротворят демонстрантите, като се обръщат към тях по всякакъв възможен начин, налагат полицейски час и ангажират Националната гвардия на САЩ в помощ на полицията. Протестиращите настояват да възтържествува справедливостта.

Мародери разграбват магазини, а медиите съобщават за първите жертви на протестите, включително сред служители на реда. Почти 1 500 души са задържани в цялата страна.

Първи жертви

В съботната сутрин в САЩ стана ясно, че американски федерален служител по сигурността е починал от огнестрелна рана през нощта в американския град Оукланд, Калифорния. Според говорител на градската полиция двама служители на реда са били ранени, единият от които по-късно е починал. Заместник-министърът на вътрешната сигурност Кен Кучинели отбеляза, че властите биха считали за "актове на вътрешен тероризъм" атаки срещу служители на реда по време на протестите.

В Детройт, Мичиган, 19-годишно момче почина, след като неизвестен мъж откри огън върху тълпа протестиращи от колата си. В Индианаполис, щата Индиана, поне един човек е убит, а още трима други са ранени при стрелба с огнестрелно оръжие.

В различни градове имаше случаи на автомобили, навлезли сред протестиращите, като пострадали има и сред демонстрантите и сред силите на реда. Има съобщения за наранявания на журналисти. Според Associated Press, най-малко 1 300 души са били задържани от полицията в различни американски градове до събота вечерта.

Властите се опитват да умиротворят протестиращите

Губернаторът на Минесота, откъдето се разпространиха протестите, в събота сутринта нареди за първи път след Втората световна война пълна мобилизация на силите на Националната гвардия в щата. Впоследствие неговият пример е последван от кметове и губернатори на други американски градове и щати. До вечерта бойците от Националната гвардия бяха мобилизирани изцяло или частично в Минесота, Калифорния, Джорджия, Охайо, Колорадо, Уисконсин, Кентъки, Юта, Тексас и в столичния район Колумбия.

С наближаването на тъмната част от денонощието местните власти започнаха навсякъде да въвеждат ограничения за движението на населението през нощта. Полицейски час от събота вечерта бе наложен в повече от 30, включително доста големи американски градове.

Полицията разпръсква протестиращите, използвайки сълзотворен газ и гумени куршуми. Министерството на отбраната на САЩ разпореди по-високо ниво на подготовка за няколко военни части, в случай че те бъдат изпратени в Минесота.

Мародери плячкосват магазини

Вниманието на медиите отново и отново се насочи към онези, които вместо да участват в мирни акции с плакати и банери, предпочитат да "спечелят", като ограбват магазини. Ако в началото на протестите мародерите задигаха хранителни стоки и стоки за бита от рафтовете в големите супермаркети, то през уикенда много от тях преминаха към по-ценна "плячка".

Американските телевизионни канали показват кадри, в които главно млади хора опустошават магазини за електроника, спортно оборудване, както и дрехи, обувки и аксесоари на известни марки. Мародерите не могат да бъдат идентифицирани - на лицата си носят медицински маски и шалове, носенето на които в контекста на новата коронавирусна пандемия не е отменено.

Представителите на властите и обществените лидери, често тъмнокожи, призовават за ред от телевизионните екрани. Всички те се опитват да предадат основната идея - мирните демонстрации, изискващи справедливост, са разбираеми и дори приветствани, но бунтовете, граничещи с насилие, само оскверняват паметта на Флойд.

Тръмп призова хората да се успокоят

Президентът на САЩ Доналд Тръмп произнесе реч след успешното изстрелване на американския пилотиран космически кораб за първи път от девет години до Международната космическа станция. Вместо да посвети речта си на успехите на САЩ в космическата индустрия, американският лидер посвети внушителна част от нея на протестите в страната.

"Смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис беше трагедия, която не би трябвало да се случи и от това са ужасени, възмутени и натъжени американците в цялата страна", изтъкна Тръмп, отбелязвайки, че вече е разговарял с близките на Флойд и е изразил съболезнования към тях. "Сега е необходимо спокойствие, не омраза, справедливост, а не хаос", подчерта той.

По-рано в Туитър той заплаши протестиращите с множество арести и използването на "неограничена власт" от военните. "Либералните губернатори и кметове трябва да са много по-строги, в противен случай федералното правителство ще се намеси".

CNN: В щата Джорджия и в Лос Анджелис мобилизираха Националната гвардия, протестите обхванаха 25 града в САЩ
Губернаторът на щата Джорджия Брайън Кемп подписа указ в събота вечер местно време (неделя сутрин българско време), с който разрешава активирането на до 3 000 военнослужещи от Националната гвардия в целия щат, според поредица от туитове в потвърдения му акаунт в "Туитър", цитиран от CNN.

Кемп призова за активирането на Гвардията на фона на няколко планирани протеста в неделя.

Според Кемп, войските на Националната гвардия ще си партнират с местните правоприлагащи органи, "за да запазят мира и да защитят жителите във всеки ъгъл на нашия велик щат".

Кемп не уточни къде ще се проведат неделните протести.

Отделно кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети заяви в изявление пред CNN, че военнослужещи от Националната гвардия на Калифорния се разполагат в града за една нощ, за да подкрепят органите на реда.

Кметът по-рано заяви, че няма вероятност да бъде повикана Националната гвардия, но в последствие Гарсети промени мнението си заявявайки, че те са необходими "за поддържане на мира и безопасността на улиците".

Най-малко трима души са простреляни и един е загинал на фона на протести в центъра на Индианаполис в събота вечер, заяви началникът на полицията в Индианаполис Рандал Тейлър на пресконференция.

"Полицията все още разследва инцидента и посъветва гражданите да избягват района", каза Тейлър.

Полицейското управление във Фъргюсън, щата Мисури е запалено и евакуирано според туит от полицейското управление на окръг Сейнт Луис на щата.

Полицията на окръг Сейнт Луис заяви, че подпомага полицията във Фъргюсън, където по време на протестите срещу полицаите са хвърляни фойерверки, тухли, камъни и бутилки.

Кметът на Фъргюсън обяви полицейски час.

Фъргюсън беше център на няколко ожесточени протеста през 2014 г., след като Майкъл Браун, 18-годишен черен тийнейджър, беше застрелян по време на конфронтация с бял полицай през август същата година.

Принтирай    Оразмери текст   + -