Новата фотоизложба "Смолян – перлата на Родопите" на фотоклуб "Светлопис", с ръководител майстор фотографа Сашо Сарандалиев бе открита днес в Регионална библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян, като част от инициативите за отбелязване на професионалния празник на библиотечните специалисти, 11 май, предаде репортер на "Фокус“.

Василена Георгиева представи изложбата и отбеляза, че тя е посветена на 65-годишнината от основаването на библиотеката в Смолян и включва 70 творби формат 30 на 40 см, заснети през тазгодишния фотографски пленер. "Създаденият културен продукт е пореден творчески успех на участниците в клуба, които са на възраст между 12 до 19 години. При създаването си клуб "Светолпис“ наброява 5-6 фотолюбители, а в момента активните участници в него са около 20, като за увеличаване на броя и подпомагане на дейността им спомогна и осъществения от Регионалната библиотека през 2022-2023 г. проект към Национален фонд "Култура“. Основният двигател на клуба, благодарение на чиито професионализъм и фотографски хъс функционира това любителско формирование е ръководителят Сашо Сарандалиев. С негова помощ през годините фотоклубът се наложи като място, където младежи от града могат да се запознаят с фотографското изкуство и да осъществят фотографските си идеи и хрумвания. До момента клуб "Светлопис“ е създал над 15 самостоятелни изложби“, обясни Георгиева.

В настоящата изложба, младите фотографи споделят с публиката заснети моменти от живота, природата, хората на Родопите. В нея се виждат и запечатани моменти от проведения на 30 април т. г. форум на тема "Библиотеките важен фактор в обществения, образователния и културния живот“, с който Регионалната библиотека в Смолян отбеляза 65-тата годишнина от създаването си. След тази изложба фотоклубът се подготвя за общински пленер, каза още Георгиева.