Изложба на част от колекцията на старопечатни, редки и ценни издания от фонда на Регионалната библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян бе открита днес, като част от инициативите за отбелязване на професионалния празник на библиотечните специалисти, 11 май, предаде репортер на "Фокус“.

Петя Тодорова каза при откриването, че началото на колекцията е положено с дарение от Народна библиотека "Иван Вазов“ – Пловдив. За кратко време тя се съхранява в Архива на Смолян, а през 1974 г. отново е предоставена на библиотеката.

"За начална дата на българската печатна книга ние приемаме 1806 г., когато излиза "Неделникът“ на Софроний Врачански – първата печатна новобългарска книга, а за крайна дата вземаме края на 1878 г., когато се извоюва свободата на българския народ. Източници за издирване на книгите са: Репертоарът на Маньо Стоянов – Българска възрожденска книжнина 1806 – 1878 г. и "Български книгопис за сто години 1806 – 1905 г. на Теодор Балан“, посочи Тодорова.

В изложбата в регионалната библиотека са показани най-старата книга от фонда на библиотеката на Юрий Венелин – "Заради возрождение новой българской словесности или науки“, издадена 1844 г., според репертоара на Маньо Стоянов, "Горский пътник“ на Г. С. Раковски от 1857 г., произведения на Илия Блъсков. Представени са също учебници по българска граматика, българо-френски и френско-български речници, материали от делото на светите братя Кирил и Методий, книги, които уреждат устройството на младата българска държава: “Временни правила за устройството на българското княжество“, "Ръководство за уреждане на народни, общински, ученически и частни библиотеки, "Веда Словена“ на Стефан Веркович, издадена 1881 г.

Тодорова допълни, че в показаните книги могат да се видят различни шрифтове, водни знаци, красива орнаментика, инициал, специално оформена заглавна страница. Характерно също така е подвързията на книгите, която е от кожа или кора. Особено красив е обковът на кориците на богослужебната литература. Неслучайно книгите по това време са много скъпи и са били притежание на богати и грамотни хора. Известно е, че стойността на една книга дори е достигала цената на един дом, подчерта Тодорова.

"Всяка библиотека има мисия да бъде хранилище на книгите, издавани през вековете, защото те са неизчерпаем извор на мъдрост и знания. Запазването и съхранението на тези книги много често са благодарение на усилията на библиотекари от различни времена и страни. Затова смятаме, че няма по-достоен начин да отбележим нашия професионален празник, освен с подбора на тази скромна изложба, която показва малка част от притежаваните от библиотеката в Смолян старопечатни редки и ценни книги“, каза още Тодорова.