Кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова в интервю за Радио "Фокус" за ключовиете избори в Македония 

 

Снощи се проведе третият и последен дебат от предизборната кампания за президентските избори в Северна Македония между Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ и Стево Пендаровски, подкрепен за втори президентски мандат от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). Как темата "България“ присъства в дебата и има ли разлика в посланията, които отправиха двамата кандидати?

Въпросът е към кореспондента на БТА в Скопие Маринела Величкова. Здравей, Маринела. 

Добър ден от Скопие.

Как двамата претенденти коментират европейската преговорна рамка в частта и за вписване на българите в Конституцията на Северна Македония? Това е въпросът, който основно ни интересува тук в България.

Това беше един от основните въпроси в рамките на тази предизборна кампания. Включително и в първата й част, когато в нея участваха 7 кандидат-президенти. И сега, в тези две седмици преди балотажа в утрешния ден, на който ще участват Гордана Силяновска и Стево Пендаровски.

Впрочем тук да кажем, че те за втори път се срещат на балотаж на президентски избори в Република Северна Македония.

Докато Стево Пендаровски защитава тезата, че промените в Конституцията в страната трябва да бъдат направени, най-вече за да може да бъде използван "отвореният прозорец“ за разширяване на Европейския съюз с държавите от Западните Балкани, Гордана Силяновска има доста неясна и неструктурирана, поне от моя гледна точка, позиция. Тя твърди, че приема преговорната рамка, но не приема условието, за да може Република Северна Македония да започне преговори с Европейския съюз, а именно промените в Конституцията и изписването на българите в тях.

Не по-малко интересен е начинът, по който тя си представя разрешаването на този проблем: изчакване на изборите в Европейския съюз, т.е. новият Европейски парламент, новото правителство в България, опити и различни варианти да се препреговаря с България, така че само критериите от Копенхаген – тук цитирам Гордана Силяновска "да бъдат в основата на евентуално българско вето“.

Впрочем на това евентуално българско вето в рамките на преговорите на Северна Македония е изградена като цяло кампанията на ВМРО-ДПМНЕ, която по всяка вероятности и поне според проучванията има огромна вероятност да спечели както президентските, така и парламентарните избори в страната, които ще се проведат заедно утре.

На първия тур Силяновска спечели убедителна преднина пред Стево Пендаровски. В този смисъл предопределен ли е изборът?

Не съм съвсем убедена. Тук има две въпросителни. Едната е свързана с т.нар. изборен ценз: според Конституцията на Северна Македония, за да има избран президент,  трябва да гласуват повече от 40% от вписаните в избирателните списъци. Това беше поредната спекулация в рамките на тази кампания, като основно от опозицията, или поне сегашното опозиция, евентуално бъдещи управляващи, идваха твърденията, че има политически партии най-вече от Албанския блок, които искат да направят бойкот на президентските избори, т.е. да няма избран президент, респективно страната да влезе в политическа криза.

Другото е това как биха се разпределили гласовете на останалите кандидати в първия тур на президентската кампания. Тук трябва да кажа, че въпреки спекулациите нито една от политическите партии и техните лидери, нито един от участващите в първия тур кандидат-президенти не посочиха на избирателите си към кого да бъдат насочени тези гласове. Това разбира се е познато.

Какво се случва под повърхността обаче е малко трудно да се каже. Нека да кажа, че тази компания е изключително напрегната, изключително динамична, с много крайни тези, с много епитети, с много противопоставяне и не само в основния блок ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, но и в този на Албанския политически блок, където за пръв път сякаш досегашния тартор в това пространство – Демократичният съюз за интеграция, вече има опонент. Макар че на първия тур на изборите все пак опозиционните албански партии спечелиха по-малко гласове. Изборите ще бъдат интересни. Не съм убедена в каква степен крайният резултат може да бъде обусловен по отношение на президентската част на изборите, а в другата част най-вероятно ВМРО-ДПМНЕ ще получи най-много депутати в парламента. Тук парламент е със 120 депутати и наистина всеки един от тях е изключително важен. Следизборната математика е изключително важна за това кой и дали би могъл да направи самостоятелно правителство. Тези избори са с голям залог тук.

Имаше коментари, че ако ВМРО-ДПМНЕ спечели мнозинство в парламента, това в някаква степен може да постави под въпрос пътя на Северна Македония към Европейския съюз. Така ли е?

До голяма степен от предизборната им реторика изглежда така. От начина, по който и беше изградена кампанията им от момента, в който поискаха предсрочни избори, а това беше още след като стане ясно т.нар. френско предложение или преговорната рамка,  ВМРО-ДПМНЕ започна поредица от протести с интерпретация на темата как тази преговорна рамка ще българизира страната.

В реториката в рамките на предизборната кампания партията сякаш се опита да акцентира върху вътрешните проблеми в страната, което разбира се не се получи, просто защото наистина залогът е отвореният прозорец в Европейския съюз за преговори, това че Северна Македония трябва да изпълни едно-единствено условие, то е промяната в Конституцията и вписването на българите в нея, за да могат да започнат реалните преговори.

Доста чужди дипломати дойдоха в Северна Македония, общо взето всички казаха едно и също: препреговаряне на преговорната рамка е невъзможно, и това, което следва, ще зависи само и единствено от това какво ще бъде решението на бъдещето управляващи в самата Република Северна Македония. Ако трябва да съдим и да вярваме на онова, което ВМРО-ДПМНЕ казват до този момент, то най-вероятно този процес ще се забави, ще бъде труден, а може и да спре.

Имаш ли отговор на въпроса с кое от посланията ВМРО-ДПНЕ привлече избиратели в тази кампания?

От една страна това е диалектиката.

СДСМ управляват достатъчно дълъг период от време – винаги има натрупана умора, когато една определена партия или коалиция от партии управлява прекалено дълъг период от време. В рамките на управлението на СДСМ се случиха и промяната на името на държавата, което тук беше прието доста болезнено, а от друга страна тъкмо тази националистическа риторика, ще използвам тази дума, защото тя се появява навсякъде, включително във вчерашния дебат, с който започнахме:

Стево Пендаровски обвини и Гордана Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ именно в това - в националистическа риторика. Така че това сякаш беше вторият елемент, който накланя везните в посока на ВМРО-ДПМНЕ. Ще видим какво ще се случи. Вероятността те да спечелят изборите, пак казвам, е много голяма. Тук е въпросът с колко депутати тази партия ще влезе в парламента и колко близо ще бъде тя до тези заветни 61 депутата, за да може да бъде съставено правителство. Въпросителните са доста и трябва да изчакаме, защото при толкова много неизвестни ми се струва, че прогнозите сега биха били не съвсем коректни.

Росица АНГЕЛОВА