С началото на летния сезон в "Столипиново“ се наблюдава традиционно увеличение на жителите, което води до прекомерно натрупване на отпадъци в квартала. Съчетано с горещото време, това струпване на множество хора е предпоставка за палежи на отпадъци, гуми и изсъхнали тревни площи.

С цел превенция, всяка година в началото на месец юли кметът Иван Стоянов провежда работна среща с представители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", Шесто РУ на МВР, общинските предприятия "Чистота“ и "Градини и паркове и "Общинска охрана“, както и Общинския инспекторат.

Набелязани са редици мерки, свързани със засилена охрана на входно-изходните артерии на квартала, ще се положат и необходимите усилия за своевременно събиране на отпадъците извън контейнерите в невралгичните точки, почистване от сухи треви и изграждане на допълнителни диги в района на река Марица.

По отношение на другия наболял проблем – "внасяне“ на отпадъци в квартала от целия град, беше отбелязано от зам.-началника на Шесто РУ, че съвместно с Общински инспекторат имат няколко успешно приключили акции по установяване и санкциониране на водачи на бусове, нерегламентирано внасящи отпадъци в Столипиново.

Кметът Иван Стоянов предложи положителната тенденция да бъде "подкрепена“ от мерки за засилване на наблюдението по входните улици и организиране на обходи и постоянно видеонаблюдение във всички часови пояси, за да бъдат своевременно санкционирани нарушителите и да бъде прекратена практиката по депониране на строителни и едрогабаритни отпадъци от целия град в нерегламентирани сметища в квартала.