Осем фирми са кандидатствали да изпълняват ролята на посредници между община Пловдив и гражданите по отношение на подмяната на старите отоплителни уреди и печки на твърдо гориво с нови екологосъобразни такива, видя репортер на "Фокус" в сайта за електронни поръчки. 

Това са Алфа Пи Проджект ООД, Пиви Пауър ЕООД, Еко Логистик А ЕООД, Рт Консултинг ЕООД, Енергийна Агенция - Пловдив Фондация, Обединение Еко Консулт, ДЗЗД Лидер Дизайн 2019, Еър Лукс Системи ЕООД.

Три от тях за допуснати - Еко Логистик А ЕООД, които са дали оферта - 894 200 лева; Рт Консултинг ЕООД с оферта  952 000; Енергийна Агенция - Пловдив Фондация - 855 750 лева.

След като един от тях бъде избран за изпълнител, ще има задължението да подпомогне Община Пловдив по набиране на заявления, класиране и организиране подписването на договорите с гражданите, които кандидатстват за подмяна на уреди на твърдо гориво с екологични алтернативи.

Общата стойност на обществената поръчка, чието пълно наименоевание е: “Техническа подкрепа по проект "Мерки за подобряване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив, чрез намаляване на емисиите от ФПЧ10 от битовото отопление – фаза 2“, по Програма "Околна среда“ 2021 - 2027 г." е 1 263 000 лева с ДДС, а възложител е заместник-кметът по екология Иван Стоянов.

Според техническата спецификация на поръчката тя ще обхваща шестте района на Пловдив.

Целта е подобряване качеството на атмосферния въздух и намаляване на фините прахови частици в атмосферата над града. Една от мерките за това е подмяната на старите печки на твърдо гориво с нови екологосъобразни, тъй като битовото отопление е един от основните замърсители. 

Планират се огледи на място по домовете на хората, като ще бъдат организирани и мобилни екипи, които да разясняват на гражданите ползите от подмяната, ще се събират заявленията за кандидатстване, в същото време избраният изпълнител ще провежда и необходимите консултации, предвижда се откриване на телефонна линия и гишета на удобни локации. 

Освен това избраната фирма ще трябва да класира кандидатите и ще подпомага цялостния процес по сключване на договорите с общината и одобрените хора.

Друго задължение според договора е да надзирава и фирмата, която реално ще подменя старите отоплителни устройства чрез проверки на място и участва при извършване на доставките и монтажите на новите уреди и осъществява контрол и върху демонтажа на старите такива.

Броят на жилищата с подменени отоплителни устройства на твърдо гориво е 3467.

Срокът за изпълнение на договора по настоящата поръчка е до 60 месеца от влизането му в сила или до изтичане на срока на договора за безвъзмездна финансова помощ.