Община Пловдив обмисля възможността да се освободи от съсобствеността на имоти, в които притежава миноритарен процент. Това става ясно от думите на кмета Костадин Димитров в отговор на въпрос как ще коментира случая с рухналата къща в Стария Пловдив, предава Plovdiv24.bg.

"Факт е, че има много сгради, в които общината е съсобственик с много малък процент. Ако това е пречка за тяхното обновяване и за възможност на самите собственици да реконструират, то ние тоя проблем ще го решим" - заяви Димитров.

Кметът вече е провел разговор с Никола Сивков  - пълномощник на собственика на самосрутилата се къща. 

Както вече съобщихме, първоначално не беше ясно на кого е сградата и дори започнаха спекулации с името на собственика. Впоследствие стана ясно, че човекът е българин, IT специалист, който от дълги години живее в Германия. През 2021 г. купил къщата за майка си, която искала да се върне в родината. Посочил Сивков за свой пълномощник. 

Никола Сивков разказа за Plovdiv24.bg, че има одобрен проект от НИНКН за издигане на сградата в първоначалния й вид преди Чирпанското земетресение. През 1928 г. сградата пада и тогавашните собственици я възстановяват частично. Общината отчуждава падналата част и я приобщава към уличната инфраструктура. 

"Искахме да откупим тези 27 кв. метра общинска собственост по най-високата пазарна цена. Внесохме документите в общината, но въпросът така и не беше придвижен за разглеждане в Общинския съвет. Затова не сме изпълнили предписанията на НИНКН, който казва, че старата къща трябва да се събори и на нейно място да се вдигне сградата в автентичен вид. Докато чакаме решение, къщата взе че падна" - каза Сивков.

След разговора с кмета се надява, че казусът ще се раздвижи.