Екип на РИОСВ – Пловдив днес осъществи контрол в район "Северен“, за да провери дали са изпълнени дадените на 28 юни предписания към кмета на общината да почисти силно замърсени с отпадъци терени.

При проверката екоекспертите установиха, че площите пред и зад сградата на КАТ в "Шекер махала", както и територията под моста на Карловско шосе при "Арман махала" са напълно изчистени.

В района на ул. "Напредък“ мястото е покрито допълнително с плътен слой трошена каменна фракция, а наблизо е разположена полицейска кола със служители, които следят за спазване на реда.

Поставени са контейнери за изхвърляне на отпадъци. Живущи в двете махали са изразили пред служителите на РИОСВ – Пловдив задоволството си за предприетите от общината мерки.

Припомняме, че миналите сряда и четвъртък граждани в различни части на Пловдив сигнализираха за миризми от горене. Това провокира незабавни и засилени извънредни проверки от страна на екоинспекцията, при които се констатира струпване на отпадъци в традиционно проблемни точки от града и следи от запалването им. РИОСВ – Пловдив даде предписания към кмета на общината да почисти установените нерегламентирани замърсявания и да не допуска те да се повтарят. Даденият срок за това бе едноседмичен и той изтече вчера.

Екоинспекцията използва случая, за да се обърне с апел към гражданите да проявяват отговорност и бдителност през летните пожароопасни месеци и в никакъв случай да не пристъпват към изгаряне на отпадъци. Освен, че е забранено от Закона за управление на отпадъците, това представлява сериозен риск за здравето и околната среда.