Изявление на членове на Областен съвет на БСП - Пловдив: 

На 27 април 2024 г. на заседание на Националния съвет на БСП бяха утвърдени водачите на листи във всички МИР. За 17 МИР беше "наложена“ от Изпълнителното бюро Веска Ненчева. По време на представянето на листите в качеството ми областен председател на БСП Пловдивска област представих пред всички присъстващи декларация от името на председателите на общинските ни организации в областта, както и от името на номинираните на нашето заседание за включване в листата на БСП за 17 МИР Пловдив област. В името на обществения интерес и заради убедеността ни, че постъпваме принципно, открито и изцяло уставно, огласяваме текста на тази декларация публично“.

Това казва в изявление д-р Емил Караиванов. Ето и текста на декларацията:

"По повод достигнала до нас информация, според която е подготвено решение на НС на БСП за избора на водач на листата ни в 17 МИР, ние, членовете на Областен съвет - Пловдив заявяваме следното: В случай на налагане на позицията "водач на листа" на лице, което публично и в уставно проведена процедура за включване в листата ни за кандидат за народни представители открито и категорично е отказало да участва в нея, ние като уставен орган на БСП сме в пълна готовност да оттеглим цялата ни листа и няма да участваме в последващи действия. В готовност сме да огласим публично аргументите за тези действия, както и това, което ги е провокирало. Настоящото приемете като почтеност и лоялност към нашите избиратели и уставните процедури в партията ни“

След като ръководството препотвърди решението си, от листата си дадоха отвод Манол Генов, Галин Дурев и Манол Манолов, които присъстваха на заседанието. В името на коректността и за да няма изненадани за позицията ни, още преди заседанието на Националния съвет тази декларация бе разпратена по електронен път и до част от членовете на Изпълнителното бюро.

Огласяваме и позицията на Галин Дурев, номиниран на второ място след проведеното тайно гласуване и обсъждане на заседанието на Областен съвет – Пловдив. Ето неговата позиция: 

"Отказах се от участие в листата за народни представители в знак на несъгласие със спуснатия от Изпълнителното бюро водач. Председателят на партията Корнелия Нинова винаги твърди, че тези въпроси се решават в диалог със структурите, но явно едноличните решения все повече стават белег на това ръководство.

В случая дори няма необходимост от разговор, защото Областният съвет на БСП единодушно подкрепи Манол Генов за водач, а Веска Ненчева дори не пожела да участва в обсъждането на кандидатурите и гласуването по време на заседанието. На последните парламентарни избори БСП в Пловдивска област постигна един от най-високите резултати в страната и бе единственият район с двама народни представители.


На местните избори нашите кандидати победиха в половината от общините в областта и сега застанаха зад кандидатурата на Манол Генов, подкрепена и от 14 общински организации. На фона на всичко това предприетата от Изпълнителното бюро смяна изглежда безкрайно нелогична и навежда на други мисли, които не ми позволяват да участвам в сценарий по ликвидирането на една от последните стабилни организации в страната“.

"Смисълът да представлявам партията си като депутат винаги е бил в това да съм открит, лоялен, да уважавам колективните решения и изключително прецизно да спазвам устава. Затова за мен е недопустимо да се правят интервенции отвън в листата, както и да се търси сметка кой и защо е или не е на едно точно място. За жалост настоящата ситуация е откровена провокация за областната ни структура, която е доказано активна на избори, затова сме и единствения многомандатен избирателен район в страната, където БСП има цели два спечелени мандати от доста време насам“, казва в позицията си Манол Генов

След Националния съвет е било решено за казус като настоящия, когато цялата листа, номинирана уставно от областен съвет на БСП, си направи отвод, тогава ИБ на БСП да има правомощия да я попълва наново. Това е много смущаващо и рисковано мероприятие и е удар по легитимността на правомощията вътре в БСП.  Но по-важното е, че е тежък удар върху самочувствието ни на демократична партия с принципи. Очевидно уставът на БСП все по-често остава само на хартия.