Без никакви дебати и с пълно единодушие пловдивските общински съветници одобриха приходите от предаването на кюмбетата за рециклиране да се използват за заличаване и затревяване на калните петна в междублокови пространства и обществени зони, които са източници на прах в града, предаде репортер на "Фокус".

Администрацията обосновава предложението с изпълнението на Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на община Пловдив - 2018-2023 г. Изтъква се, че едно от изискванията за предоставяне на безвъзмездно финансиране по ОПОС 2021-2027 е след подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво те да се предадат за рециклиране, а получите средства да се използват целево за зелени мерки с оглед подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на община Пловдив. 

В предходния програмен период са заменени 3341 броя печки на дърва и въглища с екологични отоплителни уреди. Подмяната продължава и в настоящия програмен период, но обявената обществена поръчка е спряна заради жалба в КЗК.