Изложение на тема "Опазване чистотата на въздуха" се провежда пред Община Пловдив. В него участват представители на Аграрен университет – Пловдив, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Медицински университет - Пловдив, Тракия икономическа зона, Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност, Платформата "Дишай, Пловдив", както и специалисти от ОП "Градини и паркове", предава "Фокус".

Събитието се провежда под егидата на Генералната асамблея на ООН и е с надслов "Международен ден на чистия въздух за синьо небе". 

"Нашето събитие, смятам, че ще бъде интересно и полезно за гражданите и ще ни помогне да знаем как да опазваме качеството на атмосферния въздух" - каза Вяра Колева, директор дирекция "Екология и управление на отпадъците" в Община Пловдив.

Медицинският университет участва в инициативата със спирометър, с който се измерват обемите, дебитите и капацитетите на белите дробове на желаещите. 

"Атмосферното замърсяване е в пряка връзка с белодробното здраве. Мога да изтъкна един алармиращ факт: в България честотата на хроничната обструктивна белодробна болест е в пъти над средната за Европа" - каза проф. д-р Благой Маринов от МУ. 

Според лекаря, за да се подобри чистотата на въздуха, трябва да се обърне сериозно внимание на транспорта, тъй като амортизираните автомобили със стари двигатели са най-големите източници на замърсяване.