Пловдивският окръжен съд потвърди глоба от 300 лева, наложена на РИОСВ и Община Пловдив заради мръсния въздух в града, предава "Фокус".

Екоинспекцията обжалва наложената от държавния съдебен изпълнител санкция за неизпълнение на съдебно решение и прави искане за спиране на изпълнителното дело. Съдът оставя и двете без уважение, тъй като жалбоподателят не е представил доказателства за извършени ефективни мерки и действия за опазване на качеството на атмосферния въздух в Пловдив. Решението е окончателно. 

Припомням, че през 2017 г. фондация "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека" заведе дело срещу Община Пловдив и РИОСВ заради превишените нива на фини прахови частици във въздуха в Пловдив. На 22 юли 2021 г. ВКС осъжда двете институции да преустановят бездействието, изразяващо се в неефективни мерки и действия за опазване на качеството на атмосферния въздух и определя срок от 12 месеца, в който показателите трябва да влязат в допустимите норми. 

Следва ново дело, с което се констатира, че едногодишният срок е изтекъл на  27.07.2022 г., но не е постигната чистата на въздуха, тъй като нормата е да няма превишаване на ФПЧ10 повече от 35 дни за цяла календарна година. Издаден е изпълнителен лист за неизпълнение на решението на ВКС и държавният съдебен изпълнител налага въпросната глоба от 300 лева.