Регионална инспекция по околната среда и водите – Пловдив и Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС обявяват 7 септември 2023 г. за ден на отворените врати в автоматичната измервателна станция (АИС) за качеството на атмосферния въздух "Каменица“.

От 10:00 до 12:00 часа АИС "Каменица“ (парк "Каменица“, локация 42.14286647100212, 24.76522768984901) ще посреща граждани с интерес към това как се осъществява мониторингът на атмосферния въздух в Пловдив, какви показатели се следят, кои фактори влияят най-силно върху качеството му и какво може да предприеме всеки от нас, за да го подобри. Експерти ще са на място, за да отговарят на въпросите на заинтересованите посетители.

Инициативата се провежда за четвърта поредна година в Пловдив по повод Международния ден на чистия въздух за синьо небе и е част от по-мащабна кампания в града под тепетата, провеждаща се под мотото "Заедно за чист въздух“. Поставената от организаторите цел е да повишат обществената осведоменост, да насърчат съвместните действия за подобряване качеството на въздуха, по-силните партньорства и споделена отговорност за преодоляване на замърсяването му.