Община Пловдив ще изразходва приходите от предаването на старите отоплителни уреди за рециклиране за заличаване и затревяване на калните петна в междублоковите пространства и други обществени зони, които са източници на прах в града.

Това става ясно от предложение на ресорния заместник-кмет Иван Стоянов до общинските съветници, което ще се гледа на предстоящата сесия на 17 януари, предава Plovdiv24.bg. Става въпрос за печките на дърва и въглища, които се заменят с екологични уреди за отопление и в последствие ще бъдат предадени за рециклиране при реализирането на проект за подобряването качеството на атмосферния въздух и намалява е на фините прахови частици.

Припомняме, че според еколозите на общината замърсяването с фини прахови частици в Пловдив е по-малко тази година в сравнение със същия период на миналата. 

Също така по данни на администрацията за миналия програмен период са подменени 3341 броя стари печки с нови уреди за екологосъобразно отопление.

Община Пловдив вече пусна обществена поръчка на стойност 34,6 млн. лева за подмяна на стари уреди за отопление с нови. Срокът за изпълнение и реализацията му е до края на 2028 година. Целта е да се избере фирма, която да достави, монтира и въведе в експлоатация отоплителни уреди. С гражданите, които бъдат одобрени за подмяна на старите печки, ще бъде сключен договор за нови екологосъобразни отоплителни устройства (уреди/системи) за битово отопление на електричество и/или на пелети и други допустими устройства като вентилаторни конвектори или радиатори.

Разходите по поръчката за обособените позиции според техническата документация са както следва: 

Обособена позиция № 1: Доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на климатици за битово отопление на стойност 22 334 550 лева. Тук общо 11 на брой са фирмите, които са кандидатствали.

Обособена позиция № 2: Доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на уреди за битово отопление на пелети и монтаж на радиатори на стойност 1 542 024 лв., за които са кандидатствали 7 фирми.

Обособена позиция № 3: Доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на термопомпи за битово отопление и вентилаторни конвектори - 10 609 968 лв. - 8 са фирмите кандидатствали за тази позиция.

Обособена позиция №4: Доставка и гаранционно обслужване на радиатори  е на стойност 165 672 лв., за които са кандидатствали общо 4 фирми.

Гражданите ще могат да кандидатстват за отопление с:

- Климатици - 9, 12, 18, 24 (съответно 3108, 3857, 1130, 270 броя), топловъздушни камини на пелети 8 и 10kW (79 и 29 броя)

- Камини на пелети с водна риза 11,18,26 kW (съответно 168, 3, 2 броя), 

- Пелетен котел 25, 33, 39 kW (22, 18, 5), 

- Термопомпи въздух- вода 8,11 16  kW (56,86,234)),

- Вентилатори конвектори 3, 4, 5 kW (42,74,72),  

- Стоманени панелени радиатори (64,59,54).

В момента поръчката е в застой, тъй като е подадена жалба на един от участниците  фирма “Аква конструкт груп" в Комисията за защита на конкуренцията. Последната е провела заседание на 11 януари, но все още не е оповестила официално решението си, така че да стане ясно дали обществената поръчка може да продължи своя ход, или ще се наложи промяна.

След като обаче общинската администрация е пуснала предложение до Общинския съвет за решение за изразходване на средствата от рециклиране на старите електроуреди за намаляване на калните петна в града, то под една или друга форма се очаква да има реализация на проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух и замяна на стари уреди за отопление с нови.