От днес, експресната излетна линия Х50 отново се обслужва от двуетажен автобус. За това съобщи на страницата си общинският съветник Карлос Контрера.

Идеята за развитие на експресни излетни линии, обслужвани с двуетажни автобуси стартира през пролетта на 2023 година, когато заедно с експерта Марио Евстатиев и екипът му "ИБИС техници - София" започнаха серия от тестове с предоставен безвъзмездно дабълдекър отново по линията до парк "Врана". Сега предстои стартирането на още една двуетажна линия - до центъра на Банкя.

Тя бе разкрита още през септември 2023 година, но пускането и се отложи поради необходимостта от автобуси и недостига на водачи. В края на седмицата, "Столичен автотранспорт" ЕАД даде положително становище за разкриването и, като в момента се окачва единствено подписа на заместник-кмета по транспорт, обясниха авторите на идеята. Когато линията до Банкя тръгне, от пл. Свети Александър Невски ще има две експресни излетни линии, които ще се обслужват с двуетажни автобуси.

Те ще имат синхронизирани разписания, които да осигурят удобни прекачвания и да направят възможно пътуването от Дружба до Банкя за по-малко от един час. По неофициална информация, линията до Банкя ще тръгне от 1 май, което ще съвпадне и със серията от почивни дни по повод деня на труда, Великденските празници и Гергьовден.