Община Пловдив е пуснала обществена поръчка за рециклиране на старите отоплителни уреди, които ще бъдат заменени с екологосъобразни такива, видя Plovdiv24.bg.

Подмяната на уредите с твърдо гориво е една от мерките на Общината за по-чист въздух и намаляване на емисиите на фини прахови частици от битовото отопление, които са един от основните източници на замърсяване на въздуха в Пловдив. Общо 3341 печки на твърдо гориво, премахнати по стария проект, предстои да бъдат рециклирани, като от тях са подменени 3169 според последната публична информация на Община Пловдив

При отварянето на новия програмен период по програмата за чист въздух гражданите ще могат да кандидатстват и за термопомни. Остават и възможностите за поставяне на климатици, котли на пелети или с дървен чипс. Няма да може да се кандидатства за газифициране. Енергийно бедни домакинства вече ще могат да подават молби за поставяне на фотоволтаици за производство на собствено електричество.

Общият обхват на новата поръчка е за 4249 броя печки, като от тях 3751 за тип “чудо", 34 са сухи камини, 286 - камини с водни ризи, 86 - котли. Цената, за която трябва да стане въпросната услуга по премахване, извозване, предоставяне на площадка за съхранение и рециклиране, е 310 000 лева с ДДС. Възложител е ресорният заместник-кмет по екология Иван Стоянов. Срокът за подаване на оферти е до 15 март, като те ще бъдат отворени на 18 март. 

Съгласно техническата спецификация фирмата, която бъде избрана за изпълнител, трябва да има сертифицирана площадка за отделяне на метала и съхранение на този вид отпадък, като ще бъдат издавани и документи за изкупната стойност на всяка една печка.

Припомняме, че според решение на Общинския съвет приходите от рециклирането на старите печки ще се използва за намаляване на калните петна в града.

Община Пловдив вече пусна обществена поръчка на стойност 34,6 млн. лева за подмяна на стари уреди за отопление със закупени нови екологосъобразни. Срокът за изпълнение и реализацията му е до края на 2028 година. Целта е да се избере фирма, която да достави, монтира и въведе в експлоатация новите отоплителни уреди. 

След като поръчката беше в застой три месеца заради пусната жалба от един от участниците “Аква конструкт груп" в Комисията за защита на конкуренцията, последната остави без основание възражението, тъй като впоследствие жалбата беше оттеглена.

Сега се очаква решение на комисията по обществената поръчка към Общината да обяви победител и да стартира поставянето на 8 365 климатика, 108 камини на пелети, 173 камини на пелети с водна риза, 45 - пелетни котли, 376 - термопомпи, 188 - вентилатори конвектори и стоманени панелени радиатори - 177.