Премахването на ранните и късните курсове по шест маршрута от градския транспорт се прави с цел оптимизиране на линиите и повишаване на тяхната ефективност, обясни в кулоарите на местния парламент заместник-кметът по транспорт Савина Петкова, предава Plovdiv24.bg.

По-рано общинските съветници одобриха с 24 гласа "за" предложението за отпадане на курсовете по линии 1, 6, 11, 12, 20 и 25. Промяната е на база щателно проучване за пътникопотока по най-ранните и най-късните курсове.

"През цялото време се говори за рязане на курсове, но в тази промяна ние  добавяме курсове там, където е констатирано, че има желаещи да пътуват. Факт е, че част от късните линии не се изпълняват" - каза Петкова.

Вицекметът допълни, че провежда редовни срещи с представители на транспортните фирми и по-късно днес отново ще има среща с тях. Най-проблемни са линии 29, 37 и 99 по отношение на изпълнението, а най-много оплаквания за грубо държане на кондуктори и шофьори, мръсни автобуси, неспиране на спирки - от линии 17, 18 и 21. Всекидневно се правят проверки и се налагат санкции при констатирани нарушения.