Община Пловдив е подала документи за сертифициране от НАП и Института по метрология на новата система за електронно таксуване в обществения транспорт в града, предава "Фокус".

Лицензирането е необходимо, за да може да се издават бележките от терминалите, както и да се купуват билети от шофьорите на автобусите. Вероятно преди издаването на сертификата двете институции ще поискат пилотно пускане на системата поне по една линия, прогнозира заместник-кметът по транспорт Савина Петкова. 

До момента с новите устройства за електронно таксуване са оборудвани над 222 автобуса на пловдивските превозвачи. Монтирането на валидатори във всички градски рейсове се извършва поетапно и трябва да приключи до средата на лятото. Пътниците ще могат да си купуват билети през мобилно приложение или с банкова карта през валидаторите в автобусите. 

До пълното въвеждане на системата гражданите ще могат да се таксуват и през кондуктор. Към момента не е ясно дали ще има разлика в цената на билета, когато се купува от електронно или на хартия.