Проведе се първа среща между заместник-кмета с ресор "Транспорт" Савина Петкова и управителите на фирмите, които обслужват линиите от градския транспорт на Пловдив. На нея бяха обсъдени текущите проблеми в публичния транспорт, както и възможностите за по-добра координация между Община Пловдив и фирмите-превозвачи.

Всички участници се обединиха около това, че e необходимо да има регулярни срещи всеки месец. Те ще се провеждат между 15-то и 20-то число, когато излизат справките за пробега и изпълнението на курсовете за предходния на месец. На тях ще се обсъждат проблемите, като ще се взимат и конкретни решения за подобряването на услугата.

Савина Петкова поиска и бързо решение на проблема с линия 29, която се обслужва от "Хеброс бус". Въпреки че в последния месец от фирмата са вдигнали процента на изпълнение, той все още е под заложения минимум в договора.

Превозвачите и зам.-кметът постигнаха съгласие да се види изпълнението по линията в следващите седмици, а на 26 март да се вземе решение дали тя да остане при "Хеброс бус", или да бъде разпределена към друг превозвач в консорциума. Обсъдена бе и възможност линията да бъде поета от друг превозвач, докато "Хеброс бус" успее да реши проблемите с липса на шофьори.

"Решението кой да бъде превозвач по линия 29 трябва да бъде взето от участниците в Консорциум "Пловдив – 2017“ ДЗЗД. Ние, като възложител, настояваме те да изпълняват условията по договора и своите курсове. Не може да допуснем гражданите на Пловдив, сред които и голям брой ученици, да чакат автобуси, които може и да не се появят", заяви Савина Петкова.

Ако до 26 март не бъде взето решение от Консорциума за обслужването на линията, Община Пловдив ще използва всички дадени й от закона възможности, за да реши проблема.