Връщане на секундарния брояч, който показва след колко време светофарът ще светне зелено, е една от промените в "Наредбата за организиране на движението по пътищата с пътни светофари" на МВР, Министерство на транспорта и съобщенията и МРРБ. 

Връщането на броячите на светофарите е само предложение, което е в процес на обществено обсъждане и все още не е прието като промяна в Закона за движение по пътищата. Предвижда се връщането им на места, където няма вградени трафик детектори, коментираха от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта".

Светофарните циклограми бяха премахнати на кръстовищата, включени към Центъра за управление на трафика, заради въведените интелигентни системи.

Аргументът е, че не трябва да се чака крайният цикъл на брояча, ако конкретната ситуация предоставя възможност за по-оптимално решение.

Във връзка с предложението за връщане на броячите от ОКТ са подготвили позиция, която ще представят пред Община Пловдив и Националното сдружение на общините в България.

Изразена е необходимостта от прецизиране на предложението, като се вземат предвид и бюджетните възможности за поставяне на броячи с технически параметри, съвместими с новите интелигентни системи за управление на трафика.