Кметът на София Васил Терзиев ще дари заплата си за пострадали от наводнението къщи след вчерашния порой, който се изля в столицата. В София се изля голямо количество дъжд, което по думи на климатолози е паднал повече за два часа, отколкото за един месец. Искам да благодаря на кмета на Столична община, както и на районните кметове, така и на всички служители на Столична община, които реагираха мигновено още снощи. Служителите на аварийна помощ и превенция бяха във всички райони на София, при всички засегнати граждани, цяла нощ са отводнявали къщите им, отводнявали са улици. Това заяви Иван Василев, зам.-кмет на Направление "Финанси и здравеопазване" ​​​​​​​и ​​​​​​​вр.и.д. Направление "Обществено строителство", на брифинг в Столична община, предава репортер на "Фокус".

"Днес сутринта започнахме обходи с колегите, за да видим наистина най-засегнатите места - посетих Казичене, Кривина, Долни Богров, кв. "Христо Ботев" и кв. "Слатина", които са най-засегнати от проливния дъжд снощи - на място констатирахме множество запушени шахти, запушена канализация, липса на отводнителни шахти, които водят до наводняване на домовете на хората и множество запушени улици. В момента е обстановката е нормализирана, кметът на Столична община пое ангажимент да дари своята заплата на пострадалите в селата, които сда се наводнили. С колегите от районите сме се заели с това да опишем всички нанесени щети, всички липсващи канализация ВиК и да обобщим цялата информация и да я изпратим към Министерски съвет, към Междуведомствената работна група в МС и да търсим начини за финансиране това нещо да се реши, този проблем да се реши, за да не бъде изненадани при следващия дъжд, когато домовете на хората отново могат да бъдат наводнени.

Странно е, че във XXI век квартали на София нямат канализация. В тясна координация сме с районните кметове, искам да благодаря на доброволците, които цяла нощ бяха при засегнатите и пострадали хора. Затваряме една улица до река Слатинска в квартал "Христо Ботев" в спешен порядък заради свлачище на пътя. Там ще направим бърз ремонт, за да се обезопаси улицата и да има по-добри условия за предвижване. Към момента все още се прави оценка на щетите", добави още Иван Василев.