На тържествена церемония в зала "България“ завършващите образованието си в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ се дипломираха и положиха клетва на посветилите се на правото пред своите преподаватели, колеги, родители и близки. 

"Гледайте на тази клетва не като на формален акт, а като израз на уважение към юридическото образование и към професията на юриста, на уважение към обществото, на което сме призвани да служим, на уважение към самите вас", каза деканът на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев.

"Юридическата професия се практикува в ежедневието, но освен, че дава висок социален, а често и материален статус, тя остава неизменно свързана с ценности и принципи, които са надвсекидневни, Никога не се примирявайте с глупостта и пошлостта. Не позволявайте на консуматорската култура да ви залее и да ви лиши от красотата на индивидуалното изживяване на света и личното усещане на свободата", обърна се към абсолвентите проф. Даниел Вълчев.  

Слово пред абсолвентите произнесе Галина Захариева, председател на Върховния касационен съд. Проф. Борис Велчев-председател на Конституционния съд от 2015 до 2021 г. и бивш главен прокурор, произнесе академично слово. Сред гостите на церемонията бяха ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, д-р Ивайло Дерменджиев-председател на Висшия адвокатски съвет, новоизбраният депутат, главен асистент в Катедрата по гражданскоправни науки на Юридическия факултет Георги Георгиев, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев и други.

"Правото произтича от човека и никога не позволявайте то да се отдалечи от него", с тези думи започна речта си ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев. 

"Истинският професионалист се доказва със своята работа. Не позволявайте да превърнете мечтите си в химера, защото ще станете техни пленници, посочи ректорът на СУ. Той призова абсолвентите да търсят съюзници в каузите, които искат да отстояват, а да не водят битките си сами. "Колкото и да мислите, че имате сили, общество не се променя с индивидуални сили, а с общностни каузи", посочи проф. Георги Вълчев. 

Той призова студентите да не отлагат чудото на живота – "да създадеш или да отгледаш дете е чудото и вечният смисъл, на които се крепи човешкият свят", посочи още професорът.