Стотици семейства прекараха нощта под покриви, буквално надупчени от градушката от двете страни на Стара планина. Трудът на земеделци с хиляди декари на юг е опустошен. Шофьори вече чакат по списък за месеци напред за ремонт на счупени автомобили.

Появиха се и спекуланти в социалните мрежи.

При единствения майстор за смяна на автостъкла в Нова Загора от вчера чакат 500 души, списъци има и в близките градове.

"Чакам за ред дали ще има стъкло, защото може да се смени и след един месец. Ако отида в друг град да си сменя стъклото, трябва да кача колата на репатрак, да си платя“, казва Живко Димитров.

Заради извънредната ситуация полицията временно спира глобите по пътищата.

"С КАТ сме се договорили да има толеранс към шофьорите. Всяко семейство има счупени стъкла, няма как всички коли да бъдат поправени за няколко дни“, обясни Галя Захариева, кмет на община Нова Загора.

Смяната на стъкло обаче остава за сметка на шофьорите.

"Струва от 250 до 1000 лева“, обясни автомонтьорът Димитър Платиканов.

От бТВ отварят групите на Нова Загора в социалните мрежи. Всяка втора обява е за смяна на автостъкла, някои от тях са откровена измама.

Въпреки че са отворили извънредно и в почивен ден, автосервизите ще работят без надценка.

А във великотърновското село Шереметя десет автокъщи са пред фалит и разпродават на безценица колите, изпотрошени от градушката.

"Даваме ги на 50% , обаче се притеснявай дали ще има такива майстори, толкова стъкла. Идваха от София хора, които искат по 3-4 хиляди лева за изправяне на автомобил. Това е висока цена и не можем да се справим с толкова много автомобили“, обясни Петър Стоянов, собственик на автокъща.

Собствениците на автокъщи се надяват на помощ от държавата, за да покрият най-спешните си разходи.