Частично бедствено положение в град Лясковец и село Драгижево обяви кметът на общината Васил Христов. За "Фокус" той уточни, че е въведен в действие общинския план за защита при бедствия в частта наводнения, валежи и градушки. Причината е силната буря, която връхлетя над региона в четвъртък вечерта. Тези две населени места са най-засегнати и пораженията от градушката са най-големи там. На места има изтръгнати дограми, а голяма част от къщите са с потрошени покриви. 

"Две комисии са на терен, за да описват нанесените от снощния катаклизъм щети. На територията на нашата община най-пострадали са село Драгижево и град Лясковец в посока Петропавловския манастир. Самият манастир също не бе подминат от бедствието. Спешно свиках общинския щаб за действия при кризи. Сформираните комисии ще посетят всички публични и частни имоти, за установените щети ще бъдат съставени констативни протоколи, за да могат потърпевшите да кандидатстват за еднократна държавна помощ“, коментира Христов.

Той допълни и, че се търсят варианти за подпомагане на най-нуждаещите се – възрастни хора, самотно живеещи, социално слаби.

"Призовавам всеки, който може да помогне с цигли, керемиди, строителни материали, да го направи. Силата на едно общество зависи от отношението му към най-уязвимите“, апелира кметът.

Желаещите да помогнат, могат да разберат как на телефон 0619/ 2 20 85.

"И през това ще минем, уважаеми съграждани. Важното е, че няма пострадали хора. Останалото е поправимо“, каза още градоначалникът.