Необходим е цялостен контрол по време на цялото изпълнение! Намираме се на булевард “Александър Стамболийски", на трасето, където се изгражда Южният обходен колектор на град Пловдив. Проект за над 120 милиона лева, изграждан от ВиК-Пловдив. Това заяви независимият общински съветник Слави Георгиев. И допълни:

"Много е хубаво, когато се изграждат нови проекти за Пловдив, защото те са общополезни. Обикновено, обаче властимащите обичат да идват на подобни проекти само когато се реже първа лента. Така на откриването на трасето за Южния обходен колектор, тук присъстваха директорът на ВиК Огнян Кулишев, зам.-кметът на Пловдив Тодор Чонов и друг заместник-кмет на Пловдив Пламен Райчев.

Въобще, всички те много обичат да се снимат при откриване на строителни площадки. Когато обаче се открие нов строителен обект в града, обикновено след това никой не стъпва на него и всички неудобства остават за пловдивчани. Ние вече се нагледахме на куриозни случаи на живущите около булевард “Александър Стамболийски". Цели денонощия без питейна вода, удряне на газопровод, неудобство за всички преминаващи и работещи тук.

Защо се стига до това? Защото, както казвам, целта в България е да се пусне обществената поръчка, за да се усвоят парите, но никой не го интересува как се случва изпълнението. Тоест винаги потърпевши за това са пловдивчани, които живеят или ползват съответния булевард. Никой не се интересува за техните права, за това, как те живеят в този район и колко дълго е преустановен нормалният им живот.

Всички сме наясно, че това отнема много време, този проект ще отнеме повече от една година за неговото изграждане и никой няма против това. Въпросът, обаче е следният: Защо не е организиран по такъв начин, че тук хората да могат да ползват алтернативни трасета? И защо не е направено така, че да могат да ползват градски транспорт? В момента, живущите тук, отсреща в тези блокове, които се намират, се налага да ходят от булевард “Александър Стамболийски" до улица “Скопие". Почти един километър, за да могат да хванат градски транспорт, за да го ползват, за където и да било.

Автомобилите, които преминават оттук, практически преминават незаконно, защото е забранено да се минава с автомобил,но те са принудени да минават оттук. Въпросът е следният, кметът Здравко Димитров, заместник-кметът Тодор Чонов, директорът на ОКТ-Пловдив Георги Стоилов и директорът на ВиК Огнян Кулишев, колко пъти са дошли тук след откриването на обществената поръчка и след откриване на строителното трасе?

Колко пъти, те са се поинтересували, как живеят хората тук, как могат да облекчат живота им и как да направят така, че да се издадат алтернативни маршрути, които могат да облекчат гражданите?

Пак казвам, ние не говорим нищо за сроковете, в които се изпълняват този проект. Ние говорим изцяло за това, защо винаги, по типичен начин на изпълнение на държавните и общински поръчки, всичко остава за сметка на потърпевшите?

И въпросите: можеше ли, тук да се изгради, така че да е удобно? Да, можеше, ако някой беше направил, така че да се поинтересува, как живеят хората и да им изгради съответните трасета.

Пловдив може повече и оттук нататък, хората трябва да изискват всеки един, който се занимава с обществена дейност, да се грижи за техните интереси по целия процес на строителството, а не само при рязане на лентата в началото. Благодаря!".