Живеещи на разкопаната улица "Петър Стоев" в Пловдив подготвят протест следващия вторник. Хората са недоволни от проточилия се безобразно дълго ремонт и организират демонстрация с надежда властите най-после да чуят за проблема им и да предприемат мерки, предава Plovdiv24.bg.

Жителите от района планират да блокират за час кръстовището между булевард "Никола Вапцаров" и улица "Михалаки Георгиев" на 19 септември от 7,30 до 8,30 ч. 

Улицата е разкопана от месеци за подмяна на водопровода и канализацията. Новите тръби са сложени, но не са заровени. Смрадта от фекалии е непоносима заради топлото време, а жителите твърдят, че от доста дълго време не са виждали работници на обекта. По план, ремонтът на "Петър Стоев" трябва да приключи до средата на 2024 година,

"Получили сме аванс, но имаме да получаваме още 9,668 млн. без ДДС" - каза за медията ни Бончо Бонев, управител на една от фирмите в консорциума, който извършва ремонта.

Изплащането от страна ВиК е регулярно, а по-голяма част от тези 10 милиона са индексации, които се разплащат по друг ред - след одобрение от Управляващия орган, тъй като проектът се реализира с европейски средства, коментира говорителят на водното дружество инж. Антон Гълъбов. 

Нито един строителен обект не може да се спре самоволно, а трябва да стане с  така наречения "Акт 10", който се издава от комисия с представители на надзора, възложителя и изпълнителя след проверка на място.

Ремонтът на улица "Петър Стоев" е част от големия проект на ВиК за изграждане на  Южния обходен колектор на стойност 100 милиона лева. Обектът се изпълнява от ДЗЗД "Еко проект Пловдив". В консорциума участват "Интерхолд", "ТЕС кънстракшън груп" (по настоящем "Парсек билд") и "ВиК Инфраструктурно проектиране".