До една седмица ще бъде завършено кръстовището на улица "Царевец" с бул. "Хаджи Димитър" и движението ще бъде възстановено. Радостната новина съобщи за Plovdiv24.bg говорителят на ВиК-Пловдив Йордан Чемишев.

В участъка се полагат тръбите на Южния обходен колектор. След завършване на дейностите по това кръстовище ще се продължи работата от ул. "Солунска" към "Пещерско шосе". Пътят ще бъде максимално отворен за трафика, обещават от строителната фирма, която изпълнява обекта.

Трасето на колектора е проектирано да минава през бившия базар. Временните преместваеми обекти отдавна са премахнати и участъкът е подготвен за строителни дейности. След полагането на тръбите тук ще бъде направено още едно двулентово платно. В източната половина на "Царевец" ще се правят байпаси към страничните улички и само докато се работи там временно ще се спира движението. 

Южният обходен колектор в участъка на пробива "Модър - Царевец" е завършен след много мъки и зорища. Строителят на съоръжението е отворил поле за работа на другата строителна фирма, която работи по автомобилния проход под софийската жп линия. 

Изграждането на Южния  обходен колектор е част от изпълнявания от ВиК проект "Инженеринг – проектиране, строителство и авторски надзор на обект "Реконструкция и изграждане на канализационната и водопроводна мрежа на гр. Пловдив". Трасето на тръбата минава от кръстовището на "Пещерско шосе" по ул. "Царевец“, по ул. "Модър“ покрай Транспортна болница, по бул. "Александър Стамболийски“ и ул. "Нестор Абаджиев“ в район "Тракия“, за да се включи в пречиствателната станция. Изграждат се отклонения по улиците "Петър Стоев" и "Пере Тошев". Изпълнител на обекта е ДЗЗД "Еко Проект - Пловдив" с участници: "Интерхолд" ЕООД, "ТЕС Кънстракшън Груп" ЕООД ("Парсек груп") и "ВиК Инфраструктурно проектиране" ЕООД. 

Дължината на целия обходен колектор е над 12 км. Работата по неговото изграждане и възстановяването на пътната инфраструктура трябва да приключи до края на 2024 година. По булевард "Александър Стамболийски остават малко довършителни дейности, обясни Чемишев. За да се спази крайният срок обаче в  новия програмен период ще бъдат включени още 3-4 строителни групи в работата по съоръжението към жр "Тракия".