Вчера, 27 април 2024 г., за четвърта поредна година в Медицински университет – Варна кандидат-студенти по специалностите "Медицинска сестра“ и "Акушерка“ се явяват на предварителен изпит по биология. Едновременно с тях, на изпит се явяват и кандидатите, които желаят да се обучават по тези специалности във филиалите на университета в градовете Сливен, Шумен и Велико Търново, съобщиха от университета.

За първи път предварителен изпит по биология полагат и кандидатите за специалностите "Кинезитерапия“ (ОКС "бакалавър“) и специалностите от Медицински колеж – Варна "Помощник-фармацевт“, "Медицински лаборант“, "Рехабилитатор“, "Медицински козметик“ и "Рентгенов лаборант“.

За втора поредна година, предварителен изпит по биология се провежда и за кандидатите за уникалното за страната направление "Военна медицинска сестра“. Вижте повече информация за допълнителните приемни изпити и обучението на студенти в това направление тук.

Общият брой кандидат-студенти, които се явяват на предварителния изпит за посочените специалности е близо 500.

Изпитът е в тестова форма с продължителност два часа. В 8:45 ч. вчера в I-ва Аудитория, в присъствието на заместник-ректор "Учебна дейност“ на университета проф. д-р Албена Керековска, бе изтеглена изпитна комбинация от тестови въпроси по биология.

За осма поредна година изпитните тестови комбинации в МУ-Варна се генерират чрез специализиран софтуер на живо пред кандидат-студентите, като цялата процедура бе предавана в реално време чрез видеоконферентна връзка до други изпитни аудитории, включително във филиалите в градовете Сливен, Шумен и Велико Търново.