Грандиозен проблем с пловдивската улица "Петър Стоев" в район "Южен" изнерви до краен предел живущите там, които са готови и на протест. Пътната отсечка от месеци е разкопана за подмяна на водопровода и канализацията, новите тръби са сложени, но не са заровени. Смрадта от фекалии е непоносима, а жителите твърдят, че от доста дълго време не са виждали работници на обекта, предава "Фокус".

Строителите твърдят, че ВиК - Пловдив им дължи 10 милиона лева и затова са спрели работата. Ремонтът на "Петър Стоев" е част от големия проект на ВиК за изграждане на  Южния обходен колектор на стойност 100 милиона лева. Обектът се изпълнява от ДЗЗД "Еко проект Пловдив". В консорциума участват "Интерхолд", "ТЕС кънстракшън груп" (по настоящем "Парсек билд") и "ВиК Инфраструктурно проектиране". 

"Вината не може да се прехвърля на ВиК. Парите, които ние трябва да платим, са преведени и разплащането от наша страна е регулярно и по график. Голяма част от тези 10 милиона представляват индексации, които се разплащат по друг ред - след одобрение от Управляващия орган, тъй като проектът се реализира с европейски средства. Издаден е сертификат за индексациите и след като се преведе, строителят ще си получи парите.

Самият трансфер се осъществява през холдинг ВиК, ние ги получаваме и след това се изплащат на консорциума" - коментира финансовата ситуация говорителят на ВиК - Пловдив инж. Антон Гълъбов. Уточни, че именно затова по договор изпълнителят е получил аванс в размер на 30% от стойността.

Фирмата е зарязала обекта и се изливат фекални води, което е недопустимо. Ако смята да спира работа, това трябва да стане по съответния ред - след проверка на място от комисия с участието на представители на надзора, възложителя и изпълнителя. След това се издава т. нар. акт 10, но улицата трябва да функционира, допълни Гълъбов. 

Ремонтът на "Петър Стоев" трябва да приключи до средата на 2024 година, но може да се излезе от графика, ако не се работи на обекта. "Има етапи на изпълнение. Строителят държеше да се разкопае до кръстовището с ул. "Михалаки Георгиев" и в момента са останали около 20-30 метра. След това да се затвори самото кръстовище", уточни Гълъбов. 

Самият Южен обходен колектор е с обща дължина 12 километра. Трасето започва от "Пещерско шосе" и стига до Пречиствателната станция на "Ягодовско шосе". Работи се едновременно на няколко места - на бул. "Александър Стамболийски, на улица "Петър Стоев" и по дължината на пробива "Модър - Царевец". Крайната дата за завършване на целия обект е 12 март 2024 г.