Положението в кв. “Капана" е изпуснато, натам върви и Главната улица! Констатацията е на служител на община Пловдив пред Plovdiv24.bg относно поставянето на преместваеми съоръжения под формата на чадъри, тенти и други слънцезащитни съоръжения, които трябва да отговарят на изискванията на Наредбата в частта, която засяга централната градска зона и по-конкретно Главната улица и прилежащите ѝ територии.

Грубото погазване на правилата, които бяха приети преди време с решение на Общинския съвет за уеднаквяване на цветовата гама слънцезащитните съоръжения, продължава и ние сме свидетели на излишни шарении и рекламни надписи.

Първият пример, който можем да дадем е за фасадата на обменно бюро за валута и продажба на злато близо до пл. “Римски стадион", на което има тента с не какъв да е цвят, а чисто черен.

Почти срещу стълбите на Каменица от няколко дни има доста шарен рекламен билборд или така наречения рекламно-информационен елемент (РИЕ), както и други залепени пана върху прозорците и фасадата на сграда, в която се помещава магазин за евтини стоки. 

Според Наредбата на ОбС Пловдив за реда за издаване на разрешение за поставяне и ползване на РИЕ:

чл. 5. ал. (2). т. 1 РИЕ не могат да се слагат върху сгради обявени за паметник на културата, както индивидуални и архитектурно-исторически ансамбли, освен за случаите съгласувани с Национален институт за недвижимо културно наследство;

Според чл 7. Разрешение за поставяне на РИЕ върху недвижими имоти общинска собственост и имоти собственост на физически и юридически лица, които попадат в публичните пространства на площад "Централен" - ул. "Княз Александър I Батенберг"-площад "Римски стадион", ул. "Райко Даскалов"- до Пешеходния мост и прилежащите им пешеходни пространства, представляващи част от Групов паметник на културата /ГПК/ "Филипопол - Тримонциум - Пловдив" и са система от улични ансамбли, се издава от Кмета на Община Пловдив въз основа на одобрена схема от Главния архитект на община Пловдив. Схемите за поставяне на РИЕ върху недвижими имоти се одобряват от главния архитект на общината, след решение на Експертна комисия (ЕК), назначена със заповед на кмета на общината.

Така, от една страна, се забраняват шарени чадъри и тенти с рекламни надписи, а в същото време виждаме голям билборд на фасадата на сграда на Главната, която попада в зона групов паметник на културата и чиято реклама е от шарена по-шарена, дразни някои пловдивчани и не се вписва в цялостната естетика на Главната, ако все още можем да говорим за такава.

Неведнъж Plovdiv24.bg е сигнализирал за проблем на Главната и в “Капана", който все още не е решен, относно масите за открито сервиране и разположените върху тях слънцезащитни съоръжения - чадъри и тенти, подарени от различни фирми доставчици на напитки на въпросните кафенето и заведения. 

Върху много от тях продължава да има рекламни надписи, дори за пушене на електронни цигари, а някои продължават да са в цвят, различен от белия или охра, както е по Наредбата:

Според чл. 7 и чл 11, ал. 7 - върху зоните за поставяне на маси за открито сервиране, се разрешава ползването само на леки преместваеми слънцезащитни устройства с подвижна отваряема конструкция като чадъри, сенници, чиито носещи елементи не са трайно закрепени към поземления имот, а за територията на АИР и публичните пространства на пешеходна зона I на гр. Пловдив: площад Централен – ул. "Княз Александър I Батенберг" – площад "Римски стадион" – ул. "Райко Даскалов" – до пешеходния мост, и прилежащите им пешеходни пространства – само чадъри в цветовата гама от бяло до охра без рекламни надписи.

След проведен разговор с директора на Пловдивския общински инспекторат Костадин Костов той заяви пред Plovdiv24.bg, че още в понеделник, 29 април ще бъде направена проверка на обектите по Главната и "Капана".