Организацията за референдума е на ниво, всичко е наред. Това каза за "Фокус" Павел Гимишев, председател на Инициативния комитет за организиране на референдум за отделянето на Белащица от община "Родопи“ и присъединяването й към община Пловдив. Референдумът ще бъде тази неделя – 17 декември. Има съставени секционни комисии, избрани са членове, както е по закон и се очаква резултата в неделя, преди всичко за това дали ще има достатъчно хора, които ще гласуват.

По думите на Гимишев, настроенията в селото са разнопосочни.

"Положиха се много усилия от миналата година, от датата на насочване на референдума, изговориха се доста неща, които не са истина. Много от хората са уплашени от това, което се говори за повишаване на данъците. Надявам се разумът да надделее и хората да излязат да гласуват. Това е първият референдум в Белащица. Това е най-демократичният начин на изразяване волята на народа. И на второ място - дано хората да оценят, че община Пловдив, със всичките си проблеми, е несравнима институция с община Родопи, няма място за сравнение, в нито едно отношение", добави Гимишев.

Според него, действително Пловдив има своите проблеми, но в "Родопи" проблемите не са по-малко, а голяма част от услугите, които се предлагат в Пловдив, в "Родопи" въобще не се предлагат. Няма здравеопазване, болници няма, средно образование няма, ОДК няма, фирми за поддържане на зелените площи няма, за почистване също. Всичко е на външни услуги. Разликата между Пловдив и Родопи е огромна.

"И не на последно място е борбата с кариерите и вреден добив, който се извършва в селото. Като част от община Пловдив няма да ги има. 

Общината е институция и няма значение кой е кмет. Той е с определен мандат, не е пожизнено кмет. Който и да е кметът, не може да го свързваме с едва община. Пловдив е институция на хиляди години, като община е изградила традици и  кадри. А община "Родопи" е от 86-та година, нова община, тя не може да се сравнява с Пловдив. Тежестта на община Пловдив, с тази на "Родопи", не може да се сравнява и на държавно ниво. Пловдив има 11 депутати, които избират на парламентартите избори, а "Родопи" няма нито един, ако трябва да търсим лоби в държавата, за някаква подкрепа. Но хората ще си преценят", каза още Павел Гимишев.

Той изрази надежда да има активност на референдума, хората да излязат - и привърженици, и противници, за да се види реалният вот на хората.