Административният съд в Пловдив остави без уважение искането на кмета на община "Родопи" да бъде спряно провеждането на местен референдум в Белащица на 17 декември. Датата беше определена със заповед на областния управител Илия Зюмбилев. Въпросът на допитването е: "Искате ли село Белащица, запзвайки статута си на село, да се отдели от община "Родопи" и да се присъедини към община Пловдив?". Определението съда може да бъде обжалвано пред ВАС, предава Plovdiv24.bg.

Производството по делото е образувано по жалба на временно изпълняващ длъжността кмет на Община "Родопи". Претендира се отмяна изцяло на акта поради незаконосъобразност и присъждане на разноски, в т.ч. държавни такси и юрисконсултско възнаграждение.

В деня на разглеждане на делото, 15.11.2023г., постъпва молба от кмета на община "Родопи", с която отново е заявено искане за спиране на допуснатото по силата на закона предварително изпълнение на оспорената заповед.

Според разпоредбите на чл.180 от АПК, оспорването не спира изпълнението на общия административен акт, какъвто е настоящият случай. Съдът може да спре допуснато предварително изпълнение на административен акт, ако би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда, като изпълнението може да се спре само въз основа на нови обстоятелства. В конкретния случай не са приложени доказателства в тази посока, а са заявени възражения относно незаконосъобразността на оспорения по делото акт и са изложени притеснения относно евентуалните последици от резултата от референдума, които не следва да бъдат обсъждани в настоящето производство.

Приложеното към процесната молба отрицателно становище на кмета на село Белащица, е лично и неотносимо към разглеждания спор, тъй като защитата на законните права и интереси на жителите на село Белащица, осъществявана от кмета на селото, не следва да ограничава правото на жителите на селото на пряко участие в местното самоуправление чрез референдум.

Административният съд намира, че искането за спиране изпълнението на заповедта на областния управител, се явява немотивирано и недоказано на основания, които биха се противопоставили на защитени държавни, обществени и други интереси.